Ομιλία Μ.Στρατάκη στο σχέδιο νόμου του Υπ.Υγείας: “Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά”

5 Δεκεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις», τόνισε ότι το σχέδιο νόμου έρχεται στη Βουλή από την κυβέρνηση, μόνο για επικοινωνιακούς λόγους αφού το ίδιο νομικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί και στο παρελθόν.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της αναγκαίας συνείδησης αλλά και την προώθηση της αναγκαίας εκπαίδευσης, για να χτυπηθούν τα φαινόμενα αλόγιστης χρήσης καπνού και αλκοολούχων ποτών από μικρά παιδιά, δεν κάνει απολύτως τίποτα.

Ο βουλευτής κατηγόρησε την ηγεσία του Υπ.Υγείας ότι ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαλύεται τα νοσοκομεία βουλιάζουν από τα χρέη, η Κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν κάνει απολύτως τίποτα. Τα νοσοκομεία της χώρας δεν έχουν ούτε τα αναγκαία υλικά για να λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, η ιδιωτική δαπάνη για την περίθαλψη αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Αυτό όμως, όπως τόνισε ο κ. Στρατάκης , δεν απασχολεί την Κυβέρνηση, καθώς θέλει με το σχέδιο νόμου να λειτουργήσει επικοινωνιακά και να κάνει ρουσφετολογικές ρυθμίσεις, αλλά και να διαιωνίσει καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, αδειοδότηση κλινικών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να λειτουργούν.

“Προσπαθείτε να καλύψετε ρουσφετολογικές υποχρεώσεις με τις υπόλοιπες 19 διατάξεις στο σύνολο των 25 άρθρων που έχει το Σχέδιο Νόμου. Αλλάξατε το χρόνο θητείας των αγροτικών γιατρών από τους δώδεκα μήνες στους εννέα μήνες και τώρα κάνετε το ανάποδο. Δεν λύνετε το πρόβλημα με τις φαρμακευτικές δαπάνες ενώ υπάρχουν οι δυνατότητες και τα μέσα, λειτουργείτε επικοινωνιακά και ρουσφετολογικά και προετοιμάζετε το κλίμα για εκλογές. Η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής δεν υπάρχει άρθρο στο οποίο να μην έχει κάνει κάποια παρατήρηση. Κι αυτό δείχνει την προχειρότητα αλλά και τη σκοπιμότητα με βάση την οποία νομοθετείτε”, κατέληξε ο κ.Στρατάκης.