Ομιλία Μ.Στρατάκη για την κύρωση του απολογισμού-ισολογισμού του 2009 (2/3/2011)

2/3/2011

Μ.Στρατάκης: Χωρίς παραγωγή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά και δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του έτους 2009, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, επεσήμανε τις δυο γραμμές που υπάρχουν στην Νέα Δημοκρατία, αυτή τη σχετικά συναινετική συνοδευόμενη από εικονική αυτοκριτική και την άλλη την σκληρή, σύμφωνα με την οποία όλα έγιναν σωστά από την Ν.Δ και το ΠΑ.ΣΟ.Κ μέσα σε δυο μήνες έφερε την καταστροφή.
-Ξεχνούν οι μεν ότι μηδένισαν την ανάπτυξη από συν 5% που την παρέλαβαν, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ σ’ένα χρόνο την αύξησε κατά 2%, άρα αυτά που επικαλούνται και ιδίως η αναπτυξιακή επανάσταση που διακηρύσσουν δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να υλοποιηθεί από τους ίδιους.
-Οι δε ότι με την επιχειρηματολογία τους είναι σαν να μας λένε ότι έπρεπε να συνεχίσουμε την ίδια αποτυχημένη καταστροφική πολιτική, στον ίδιο κατήφορο του υπέρμετρου δανεισμού και πέραν των 105 δις που δανείστηκαν σ’ έναν μόνο χρόνο κάνοντας υπέρβαση 64 δις Ευρώ σε σχέση μ’ αυτά που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό που οι ίδιοι είχαν ψηφίσει το 2008.
-Αυτή όμως η πρακτική θα οδηγούσε άμεσα στην χρεωκοπία και μάλιστα χωρίς επιστροφή αφού το χρέος της χώρας θα εκτινασσόταν στα ύψη και οι αγορές θα αντιδρούσαν άμεσα, η δε χώρα θα έχανε και την τελευταία ρανίδα της αξιοπιστίας της στην συνείδηση των λαών που στην συνέχεια μέσω του μηχανισμού κλήθηκαν να μας δανείσουν.
-Η έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου καταγράφει με σαφήνεια το πρόβλημα της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ ως αποτυχία υλοποίησης του προϋπολογισμού.
-Χαρακτηριστικά τα έσοδα ήταν σημαντικά μειωμένα και οι δαπάνες υπερβολικά αυξημένες σε σχέση με τις προϋπολογισθείσες αλλά υπάρχουν και δαπάνες που δεν αναγράφονται καν στον προϋπολογισμό.
-Η Ν.Δ δεν μπορεί να επικαλείται αντιμνημονιακή επιχειρηματολογία όταν αποδεικνύεται ότι το δάνειο του μηχανισμού των 110 δις Ευρώ ήταν σωτήριο και έδωσε την δυνατότητα στην χώρα να συνεχίσει να ζει για να ξεπεράσει το πρόβλημα της κρίσης του χρέους.
Κλείνοντας ο κ.Στρατάκης ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι προς τη θετική κατεύθυνση και διαμορφώνουν ένα άλλο κλίμα που έχει αρχίσει να γίνεται ορατό, όπως η βελτίωση του ποσοστού ανάπτυξης κατά 2%.
«Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα και θεωρώ ότι έχουμε υποχρέωση όλοι μας να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Χωρίς παραγωγή η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά, ούτε να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Εκεί χρειάζεται συνδρομή και όλα τα άλλα που λέγονται είναι εκ περισσού».