Ηράκλειο, 2/4/2011
Μ.Στρατάκης: Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη
Μιλώντας την Πέμπτη 31/3/2011 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών», ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης κατέθεσε τις απόψεις του για την κρίση του Αγροτικού Τομέα και πώς πρέπει να κινηθεί από δω και πέρα για να επιβιώσει κάτω από τις δυσμενείς συνθήκες που τώρα βρίσκεται.
Επίσης, θύμισε στη Νέα Δημοκρατία ότι, επί 5,5 χρόνια είχε την ευκαιρία να κάνει πολλά πράγματα, αλλά η λογική που υπηρέτησε ως κυβέρνηση ήταν προς την κατεύθυνση διάλυσης του αγροτικού τομέα και βεβαίως χρειάζεται τώρα πολύ σημαντική προσπάθεια για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.
«Κάποια απ’ αυτά τα κακώς κείμενα προσπαθεί να διορθώσει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δεν είναι η βαθιά τομή που έχει ανάγκη η αγροτικός τομέας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι η μεγάλη «πληγή» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, είτε αυτή είναι κτηνοτροφική είτε φυτική παραγωγή, είναι η μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι, που σημαίνει στην πράξη ότι ενώ ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει την πραγματική αξία -ίσως και με το παραπάνω- κάποιων προϊόντων, απ’ αυτή την αξία ο παραγωγός δεν έχει το αναμενόμενο όφελος και δεν εισπράττει το αναμενόμενο ποσό.
Επομένως, πρέπει να βρεθούν τρόποι για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο, καθώς η πραγματικότητα λέει ότι υπάρχουν πάρα πολλοί έμποροι οι οποίοι έχουν πάρει τεράστιες ποσότητες προϊόντων και δεν έχουν πληρώσει ποτέ. Σε αυτή την κατεύθυνση, το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ λύνει αυτό το βασικό πρόβλημα, το πώς δηλαδή θα αγοράζουν κάποιοι έμποροι από τον παραγωγό και θα μπορούν τουλάχιστον οι παραγωγοί να έχουν μία αυξημένη εγγύηση και να απολαμβάνουν τον κόπο τους.
Όμως, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι οι εξελίξεις διαμορφώνουν νέα περιβάλλοντα, με αλυσίδες μεγάλων καταστημάτων που διακινούν τα αγροτικά προϊόντα, οι οποίες εφαρμόζουν την πρακτική της συμβολαιακής γεωργίας αλλά και πάλι δεν λύνεται το πρόβλημα.
Έτσι, παρότρυνε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να εκπονήσει μια στρατηγική για να αποτραπεί αυτό που έγινε πράξη, εδώ και 30 χρόνια, παρά τις προειδοποιήσεις των αγροτών: «Η Παγκόσμια Συνέλευση των Αγροτών το 1978 έλεγε ότι αν δεν κάνουν οι αγρότες, οι παραγωγοί δηλαδή με την ευρεία έννοια του όρου, την ολοκλήρωση του τομέα, θα έρθει να την κάνει το ιδιωτικό κεφάλαιο» πράγμα που έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό.
Αυτό το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει την αρχή αυτής της προσπάθειας, το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να λύσουμε, έστω μερικώς, αυτό το μείζον ζήτημα, που είναι η κατάρα της αγροτικής παραγωγής, ώστε να δημιουργήσουμε δομές- πέρα και έξω από τα ισχύοντα μέχρι σήμερα, ώστε να μπορέσει πράγματι να απολαύσει ο παραγωγός την αξία των προϊόντων του ή τουλάχιστον την αξία που πληρώνει ο καταναλωτής, που θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερη απ’ αυτήν που πληρώνει σήμερα.
«Διότι η γνωστή παροιμία που λέει, ότι το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη, θα βρει εφαρμογή, όταν ο παραγωγός μπορεί να πουλήσει το προϊόν του», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.