Ηράκλειο 18/6/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης μιλώντας στη Βουλή (16/6/2009) κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Λειτουργική Τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις», επέκρινε την ηγεσία του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την απουσία ισχυρού θεματικού portal για τον τουρισμό στην Ελλάδα, καθώς παρατηρείται αύξηση, των κρατήσεων μέσω διαδικτύου και εκεί θα έπρεπε να δοθεί το βάρος, ώστε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι κρατήσεις και να περιοριστεί η επιρροή των tour operator.
«Αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι άλλο, ότι δεν αντιμετωπίζετε συνολικά το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα με τη μη σωστή λειτουργία κάποιων μονάδων. Δεν είναι μόνο να έχουν ένα σήμα για να είναι νομικά κατοχυρωμένοι και καλυμμένοι κάποιοι. Εδώ θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος έλεγχος σε άλλα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα πέραν της πυρασφάλειας, όπως είναι η στατική επάρκεια και άλλα, τα οποία πρέπει να ελεγχθούν. Δεν είναι τυχαίο που ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δεν υπογράφει το σχέδιο νόμου».
Όσον αφορά το θέμα με τις πισίνες ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι και στην Επιτροπή είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υπεύθυνοι, ώστε να αποφεύγονται πνιγμοί και άλλα ατυχήματα.
Και αυτός ο προσδιορισμός να γίνει με υπουργική απόφαση για τα προσόντα που πρέπει να έχουν οι υπεύθυνοι ασφαλείας των πισινών για να μην δημιουργούνται προβλήματα.
Για το μείζον θέμα των Ξεναγών, ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι μπήκε η προϋπόθεση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, μετά τις επισημάνσεις μας στην Επιτροπή, όμως δεν πρέπει «να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι το επάγγελμα του ξεναγού απαιτεί μια ειδική εκπαίδευση σε ένα ευρύ πεδίο γνώσεων και δεξιότητες σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ψυχολογία, με επικοινωνιακές ικανότητες, με θέματα πρώτων βοηθειών κλπ».
Έτσι πρότεινε να υπάρξει μία διαδικασία ειδικής επαγγελματικής εξέτασης και μέσα απ’ αυτήν την ειδική επαγγελματική εξέταση να δίδεται η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος.
Τέλος, επικαλούμενος ποιοτική έρευνα του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέφερε ότι μία επιπλέον ημέρα παραμονής ισοδυναμεί με διακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες επιπλέον αφίξεις. Και μπορεί να έχουμε μειωμένες κατά 11% τις αφίξεις των τουριστών, αλλά έχουμε και πολύ περιορισμένο αριθμό διανυκτερεύσεων.
«Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι θα μειωθούν τα έσοδα που θα έχει η χώρα μας από τον τουρισμό. Άρα, λοιπόν, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα».
Η ίδια μελέτη αναφέρει τα δυνατά σημεία του τουρισμού μας που είναι η διαμονή στα δωμάτια και το περιβάλλον των καταλυμάτων, τη διατροφή, την ποιότητα του φαγητού, τους ανθρώπους, το κλίμα, το φυσικό περιβάλλον, τη φιλοξενία και λοιπά και αναφέρει ως απειλές για τον τουρισμό της Κρήτης το Αεροδρόμιο, την καθαριότητα, την οδική ασφάλεια, την εξυπηρέτηση στους χώρους ψυχαγωγίας, τους δρόμους, τα πεζοδρόμια, τα παρκινγκ, την καθαριότητα στις παραλίες, κάτι που τώρα αρχίζει να γίνεται πολύ έντονο ως πρόβλημα από τη στιγμή που αφαιρούνται πόροι από την αυτοδιοίκηση και δεν μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Για ποιες λοιπόν υποδομές υπερηφανεύεστε.
«Όλα αυτά νομίζω ότι θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσετε ως Υπουργείο, εάν πραγματικά θέλετε να λύσετε προβλήματα που αφορούν τον τουρισμό. Δεν το κάνετε όμως και γι’ αυτό ακριβώς σας λέμε ότι αυτές οι προσπάθειες που κάνετε πέφτουν στο κενό. Γι’ αυτόν το λόγο και επειδή το νομοσχέδιό σας δεν έχει καμία αρχή επί της ουσίας, το καταψηφίζουμε επί της αρχής», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.