Ομιλία στη συζήτηση του Σ/Ν του Υπ.Οικονομίας για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα (13/1/2010)

Ηράκλειο 14/1/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μ.Στρατάκης: «Προέχει η εξυγίανση της αγοράς»

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, μιλώντας την Τετάρτη (13/1/10) στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα», έκανε λόγο για ένα τολμηρό και δύσκολο σχέδιο νόμου που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και ταυτόχρονα αναγκαίο για την αγορά και τους πολίτες.
Ο βουλευτής επεσήμανε ότι τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που γεννήθηκαν πολύ πριν τη διεθνή κρίση από τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλουν λύσεις και το παρών σχέδιο νόμου συμβάλλει στην αναθέρμανση της οικονομίας.
Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι προέχει η εξυγίανση της αγοράς από όλα τα φαινόμενα που την ταλανίζουν, την ώρα που τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός και η γεωργία συνεισφέρουν μόνο σε ποσοστό 18% του ΑΕΠ.
«Επιβάλλεται να μην σταματήσουμε μόνο σ’αυτό το σχέδιο νόμου…χρειάζονται συγκρούσεις και χρειάζεται ο ελληνικός λαός να στηρίξει αυτές τις συγκρούσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ.Στρατάκης μίλησε για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς εμφάνιζαν κατά καιρούς υπέρκέρδη της τάξης του 400%, ενώ και τα 28 δις που τους «χάρισε», θέλησαν να τα χρησιμοποιήσουν για να λύσουν τα δικά τους προβλήματα και όχι για να τα διοχετεύσουν στην αγορά.
Επίσης, ο βουλευτής έθιξε ένα εξίσου σημαντικό θέμα, ζητώντας από την ηγεσία του Υπ.Οικονομίας να άρει την εξαίρεση των ομολογιακών δανείων από τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς υπάρχουν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, που προέβησαν στην έκδοση ομολογιακών δανείων και τώρα ελλείψει ρύθμισης θα χρεοκοπήσουν.
Τέλος, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να έρθει γρήγορα και η αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου, ώστε σε συνδυασμό και με τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ σύντομα στη Βουλή, να συμβάλλουν στην πραγματική και ουσιαστική ανάταξη της οικονομίας.
«Το κλίμα εμπιστοσύνης εμπεδώνεται στην αγορά και στην οικονομία όταν η ατμομηχανή της ανάπτυξης πηγαίνει μπροστά. Και η ατμομηχανή αυτή δυστυχώς, αυτή την περίοδο και βεβαίως πολύ περισσότερο τα προηγούμενα χρόνια πήγαινε προς τα πίσω και αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», κατέληξε ο κ.Στρατάκης.