Ουραγός η Ελλάδα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Αριθμός πρωτ: 343
Ημερομηνία κατάθεσης: 17/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ουραγός η Ελλάδα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιδείνωση της θέσης της χώρας μας όσον αφορά τον δείκτη ελκυστικότητας του επενδυτικού κλίματος και αναπτυξιακών προοπτικών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η χώρα μας βρίσκεται τρεις θέσεις πιο χαμηλά (από τη 10η στη 13η) το 2009 στον δείκτη προοπτικών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της απραξίας της Κυβέρνησης και στον κρίσιμο αυτό τομέα καθώς το 2004 η Ελλάδα καταλάμβανε την 8η θέση στην Ευρώπη.
Επίσης, πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα το 2007 παρήγαγε 131,9 εκ. τόνους CO2, 23,2% αυξημένους από τους 107 εκ. τόνους που αντιστοιχούν στο έτος βάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο προέβλεπε μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Επειδή από την πλευρά του το Υπουργείο αρκείται μόνο στις ανακοινώσεις περί ενίσχυσης των λεγόμενων πράσινων επενδύσεων , ενώ η πραγματικότητα καταδεικνύει όχι μόνο στασιμότητα αλλά και επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα αυτό,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά το επενδυτικό κλίμα και οι αναπτυξιακές προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και ταυτόχρονα να επιτευχθούν οι στόχοι του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ