Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη

Αριθμός πρωτ: 1950
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/11/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη.

Στις 14 Νοεμβρίου 2007, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα διαβήτη. Μέσα στα πλαίσια των εορτασμών γίνεται από διάφορους φορείς εκστρατεία για την ενημέρωση σχετικά με τον διαβήτη τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά και εφήβους για να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για τη μείωσή του και να προωθηθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής με σκοπό την πρόληψη της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά.
Σήμερα ο διαβήτης είναι μια χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχουν σχεδόν 250 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και με προβλέψεις πως σε είκοσι χρόνια ο αριθμός τους θα φτάσει τα 380 εκατομμύρια. Από αυτούς μεγάλος αριθμός, περίπου 440.000, είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.
Η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι διάφορες μορφές διαβήτη σε όλο και μικρότερες ηλικίες είναι ανησυχητική τη στιγμή που το 50% αυτών που πάσχουν δεν το γνωρίζουν καν. Είναι επιβεβλημένο να ενημερωθούν οι πολίτες για τους κινδύνους από τη νόσο του διαβήτη, αφού στη χώρα μας νοσούν ήδη 1.000.000 άτομα και κάθε χρόνο ο διαβήτης αυξάνεται σε παιδιά και εφήβους κατά 3%.
Επειδή οι επιπλοκές του διαβήτη αποτελούν ένα βαρύ φορτίο για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας, αφού υπολογίζεται ότι ο διαβήτης απορροφά περίπου 5-10% του εθνικού προϋπολογισμού για την υγεία.
Επειδή, αν και οι επιπλοκές στην υγεία από το διαβήτη είναι πολλές, παρά ταύτα έρευνες έδειξαν ότι η διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου αίματος όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των επιπλοκών, πράγμα όμως που απαιτεί μια εφ’ όρου ζωής κινητοποίηση και δραστηριοποίηση από πλευράς του ατόμου με διαβήτη,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ουσιαστικές ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες προκειμένου να προστατευθούν από τη νόσο και κυρίως τα μικρά παιδιά, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής επιτείνουν το πρόβλημα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ