Παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις από καταστροφές της αγροτικής παραγωγής λόγω βροχοπτώσεων στο Νομό Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 9540
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμίας για τις δηλώσεις από καταστροφές της αγροτικής παραγωγής λόγω βροχοπτώσεων στο Νομό Ηρακλείου.

Έντονες διαμαρτυρίες εκφράζουν οι αγρότες σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου, καθώς δεν ενημερώθηκαν για να προλάβουν τις προθεσμίες και να δηλώσουν εγκαίρως στον ΕΛΓΑ τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους λόγω βροχοπτώσεων στα μέσα Μαΐου. Ο κίνδυνος να μείνουν ακάλυπτοι από τη χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι ορατός, αφού όταν επισκέφτηκαν τους Δήμους για υποβολή δηλώσεων, οι προθεσμίες είχαν λήξει, καθ’ όσον είχε μεσολαβήσει και το Σαββατοκύριακο.
Επειδή πολλές καλλιέργειες κηπευτικών αλλά και τα αμπέλια σε πολλές περιοχές έχουν υποστεί αρκετές ζημιές, πλην όμως λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος που προβλέπεται, οι παραγωγοί δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες των δηλώσεων.
Επειδή οι καταστροφές δεν ήταν ορατές από τις πρώτες μέρες, και οι βροχοπτώσεις στην περιοχή είχαν διάρκεια, πράγμα που συνέβαλε στην καθυστέρηση των δηλώσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν πρόκειται να ικανοποιήσει το αίτημα πολλών αγροτών σε διάφορες περιοχές του Νομού Ηρακλείου και να χορηγήσει νέα προθεσμία δηλώσεων στους αγρότες, οι οποίοι βλέπουν τις αγροτικές καλλιέργειές τους κατεστραμμένες και τον κίνδυνο της μη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ να τους απειλεί, επειδή λόγω μη ενημέρωσής τους δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις έγκαιρα μέσα στις ακριβείς προθεσμίες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης