Ηράκλειο 16/3/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση Μ.Στρατάκη στην 6η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση στην Ιορδανία και πρόσκληση να γίνει στην Κρήτη η συνάντηση εργασίας μιας επιτροπής.
Στην 6η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας και στην οποία συμμετείχαν 280 βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων χωρών της Μεσογείου καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο βουλευτής Ηρακλείου κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και εκπρόσωπος του ελληνικού κοινοβουλίου έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Οι συναντήσεις μας αυτές είναι πολύ σημαντικές γιατί πραγματοποιούνται σ’ένα πλαίσιο παρακολούθησης και προσαρμογής σ’έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, μέσα από το οποίο οι νέες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται σε κλίμα κατανόησης και αλληλεγγύης.
Η Ευρώπη και οι λοιπές μεσογειακές χώρες, ανάμεσά στις οποίες η Μεσόγειος θάλασσα αποτελεί παραδοσιακό και ιστορικό δεσμό επικοινωνίας, οφείλουν να συνεργαστούν στενά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, αφήνωντας κατά μέρος τις διαφορετικότητες και τις αντιθέσεις μεταξύ των λαών τους.
Πρέπει να εργαστούν από κοινού για να προωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή, με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων, τόσο από την κλιματική αλλαγή όσο και από την οικονομική κρίση.
Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας είναι εκτεθιμένη σε συγκρούσεις που παραμένουν διαχρονικά εκκρεμείς (Παλαιστινιακό, Κυπριακό κλπ.) και εξαιτίας τους ο όλος χώρος κινδυνεύει να γίνει πολύ εύθραστος με αποσταθεροποιητικές τάσεις.
Σχετικά με το Παλαιστινιακό, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, υφιστάμενο δίπλα στο Ισραήλ ειρηνικά, σύμφωνα με τη λύση «των δύο κρατών».
Σαν Έλληνας κοινοβουλευτικός με καταγωγή από την Κρήτη, θα ήθελα να καταθέσω την επιθυμία μας να προσκαλέσουμε στην Κρήτη τη συνάντηση εργασίας μιας επιτροπής. Είναι άλλωστε η Κρήτη η γεννήτωρ του ονόματος της Ευρώπης, που ανήκε στη θυγατέρα του βασιλιά Μίνωα.
Γι’αυτούς τους λόγους η Κρήτη δικαιούται να θεωρείται κέντρο δράσεων και δραστηριοτήτων της Ευρωμεσογειακής οντότητας, με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν ισχυρό πολιτικό πόλο σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τέλος, ο κ.Στρατάκης, με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Αμμάν, συμμετείχε στη δοξολογία που έγινε την Κυριακή για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Ο εορτασμός έγινε στον Μητροπολιτικό χριστιανικό ναό του Αμμάν, με την παρουσία των πρέσβεων Ελλάδας και Κύπρου καθώς και του Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Βενέδικτου, αλλά και σημαντικού αριθμού από τους 600 περίπου ομογενείς που κατοικούν στην Ιορδανία.