Ομιλία Μ.Στρατάκη στην Επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση στην ακτοπλοΐα

11 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κατάσταση στην ακτοπλοΐα ήταν χθες το θέμα που κυριάρχησε στη Βουλή στα πλαίσια Επερώτησης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, που ήταν ένας εκ των πέντε ομιλητών του ΠΑΣΟΚ, καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης η οποία όχι μόνο δεν ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες για την καθιέρωση του υγιούς ανταγωνισμού αλλά με μία κατ έτος νομοθετική ρύθμιση, μία κοινή υπουργική απόφαση για απελευθέρωση των ναύλων στην οικονομική θέση και ένα Προεδρικό Διάταγμα για τα όρια ηλικίας των πλοίων, δημιούργησαν μια εικόνα διάλυσης και τις συνθήκες για επιβολή αθέμιτου ανταγωνισμού και μονοπωλιακών καταστάσεων προς όφελος όσων εκμεταλλεύονται κυρίως τις άγονες γραμμές.

Ο βουλευτής έφερε ως παράδειγμα τη σύγκριση του κόστους εισιτηρίων στα δρομολόγια της Κρήτης και τα δρομολόγια της Ιταλίας, και αναφέρθηκε στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για δημιουργία των αναγκαίων υποδομών στα λιμάνια, ενώ ξεπουλά τις υφιστάμενες υποδομές στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Αναφέρθηκε στην αδυναμία της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά στην επίλυση του προβλήματος των δρομολογίων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα κάποιοι ημέτεροι να επωφελούνται, οι ακρίτες των νησιών να ταλαιπωρούνται και η καθολική υπηρεσία, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην υλοποιείται.

Απέδωσε στην κυβέρνηση αδυναμία για χάραξη πολιτικού σχεδιασμού όσον αφορά την ακτοπλοϊα γιατί το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η διευθέτηση συμφερόντων στα πλαίσια τυφλής εφαρμογής μιας νεοφιλελεύθερης αντίληψης για την οικονομία της αγοράς της οποίας το κυβερνών κόμμα είναι θιασώτης αγνοώντας για τις συνέπειες στους πολίτες και την πρόοδο της χώρας.