Περικοπές των Επιδοτήσεων και κοροϊδία των παραγωγών

Αριθμός πρωτ: 6732
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Περικοπές των Επιδοτήσεων και κοροϊδία των παραγωγών.

Μετά την πολύμηνη καθυστέρηση για την καταβολή των επιδοτήσεων οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου έρχονται αντιμέτωποι με μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπιστώνουν ότι οι λογαριασμοί τους έχουν πιστωθεί με λιγότερα χρήματα από αυτά που περίμεναν.
Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 25% έως 75% ενώ οι παραγωγοί δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση τόσο για τις περικοπές όσο και για το αιτιολογικό που οδήγησε σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη.
Συν τοις άλλοις ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν παρέχει όχι μόνο γραπτές και επίσημες εξηγήσεις στους παραγωγούς ως όφειλε, σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ και τον Κανονισμό 1782/2003, αλλά ούτε καν τη στοιχειώδη ενημέρωση, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να έχει εμπλακεί σε μια νέα περιπέτεια αναζητώντας το πού και πώς χάθηκαν τα χρήματα που δικαιούνταν.
Επειδή είναι παράνομες και καταχρηστικές οι ενέργειες του ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκλείει μερίδα παραγωγών αναίτια από την είσπραξη της ενιαίας ενίσχυσης στο 100%.
Επειδή η αγανάκτηση των παραγωγών της Κρήτης είναι μεγάλη, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, από τον πρωτοφανή εμπαιγμό που υφίστανται τόσους μήνες και τον παραλογισμό να παίρνουν ως δάνεια δικά τους χρήματα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να δώσει εντολές στον ΟΠΕΚΕΠΕ αφενός για άμεση απόδοση του 100% της ενιαίας ενίσχυσης στους παραγωγούς που τη δικαιούνται και αφετέρου στην παροχή γραπτών εξηγήσεων για το αιτιολογικό των όποιων περικοπών γίνονται στις επιδοτήσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης