Ποιοτική υποβάθμιση Υδάτινων Πόρων στο Δήμο Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου από την αθρόα χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Αριθμός πρωτ: 9088
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ποιοτική υποβάθμιση Υδάτινων Πόρων στο Δήμο Αστερουσίων του Νομού Ηρακλείου από την αθρόα χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων

Δραματικά επιβαρημένη είναι η ποιότητα των Υδάτινων Πόρων του Νομού Ηρακλείου από την αθρόα χρήση φυτοφαρμάκων, όπως αποδεικνύουν κατά καιρούς οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται σε δείγματα νερού τόσο από ποτάμια και πηγές, όσο και από γεωτρήσεις.
Στο Δήμο Αστερουσίων, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος σε πρόσφατη συνέντευξή του, όλες οι γεωτρήσεις του κάμπου έχουν ακατάλληλο νερό προς πόση, καθώς εμπεριέχουν νιτρώδη, σύμφωνα με τις αναλύσεις του Δήμου.
Επειδή είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να προστατευθεί ένα πολύτιμο και ζωτικής σημασίας αγαθό, όπως είναι το νερό, από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Επειδή ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να πραγματοποιηθούν όσο ακόμα η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.
Επειδή, όπως επανειλημμένα έχω επισημάνει σε παλαιότερες Ερωτήσεις, η πολιτική ορθής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων είναι εξαιρετικά σημαντική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Υδάτινοι Πόροι του Νομού Ηρακλείου δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω ποιοτικά από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
2) Αν προτίθενται να ενισχύσουν το Δήμο Αστερουσίων, προκειμένου να αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα υδρευτικά δίκτυα στους οικισμούς που δεν έχουν αντικατασταθεί, αλλά και να κατασκευάσει έργο εμπλουτισμού των γεωτρήσεων με βρόχινο νερό ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα των νιτρωδών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης