ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ. Άρθρο του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου, Μανόλη Σοφ. Στρατάκη

Πολιτικό Σύστημα και Εκλογικός Νόμος

του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου

Είναι γνωστό ότι το αντιπροσωπευτικό πολιτικό σύστημα μπορεί να έχει αδυναμίες και να παρουσιάζει προβλήματα, όμως στην πράξη δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο με λιγότερα προβλήματα που θα μπορέσει να το αντικαταστήσει.
Το Ελληνικό Σύνταγμα επιβάλλει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της καθολικότητας της ψήφου.
Το δε πολίτευμά μας διέπεται από τις αρχές της λαϊκής κυριαρχίας, της δημοκρατικότητας και της αντιπροσωπευτικότητας.
Ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει να υπηρετεί τις παραπάνω αρχές για να τηρείται η συνταγματική τάξη αλλά και για να είναι το πολίτευμα αξιόπιστο.
Το ΠΑΣΟΚ στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση για να αποτρέψει την εκμετάλλευση αυτού του εργαλείου ανάλογα με τη συγκυρία και το κομματικό συμφέρον επέβαλε συνταγματικά ο κάθε φορά ψηφιζόμενος εκλογικός νόμος να ισχύει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Με αυτόν τον τρόπο στενεύουν τα περιθώρια της κάθε Κυβέρνησης να αξιοποιήσει έκτακτα γεγονότα ή άλλες καταστάσεις προς ίδιον κομματικό όφελος.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζει τη νεοσυντηρητική δεξιά για να αποτρέψει διασπαστικές τάσεις και την έκφραση διαφορετικών ιδεολογικών θέσεων που συνυπάρχουν στο κόμμα της ΝΔ θέλει να επιβάλει τη συνύπαρξή τους σε ένα μοναδικό κόμμα.
Όμως η κυβερνητική πρακτική της ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά αυτό που προκύπτει και ως αναμενόμενο, δηλαδή αλλά να λέγονται και άλλα να γίνονται προκειμένου να κρατιούνται οι ισορροπίες γιατί δεν είναι δυνατό να συμπλέουν τα συμφέροντα του εργαζόμενου και του υπαλλήλου με αυτά του μεγαλοβιομηχάνου, και του οικογενειάρχη με αυτά του «αεριτζή».
Οι εκφραστές της συντηρητικής παράταξης γνωρίζουν ακόμη ότι αυτό ως πρόβλημα μπορεί να αναδειχθεί ακόμη πιο έντονα όταν υπάρχει δυνατότητα της πριμοδότησης του συνασπισμού κομμάτων γιατί τότε οι υπάρχοντες συσχετισμοί στα κοινωνικά στρώματα θα εκφραστούν περισσότερο πολιτικά και όχι συναισθηματικά και θα επιλέγουν σε μόνιμη βάση κεντροαριστερές Κυβερνήσεις για να κυβερνούν τον τόπο.
Είναι παράδοξο να ισχυρίζεται η ΝΔ ότι το πριμ των 40 εδρών του ισχύοντος εκλογικού νόμου αναιρεί την αρχή της ίσης αντιπροσώπευσης επικαλούμενη αρκετά παραδείγματα από τις τελευταίες εκλογές σε επίπεδο Επικράτειας και ταυτόχρονα στο βωμό της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά στην πράξη της κομματικής ιδιοτέλειας, να επιτείνει το πρόβλημα ανεβάζοντας το πριμ στις 50 έδρες αντί να τις μειώνει.
Με τα νέα δεδομένα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και τις ραγδαίες και σκληρές αλλαγές που επιτελούνται είναι γεγονός ότι σιγά αλλά σταθερά τα κοινωνικά στρώματα θα εκφραστούν με βάση τα συμφέροντά τους και όχι τις συναισθηματικές ή ιστορικές αναφορές τους.
Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι ο χώρος της κεντροαριστεράς ακόμη και μέσα από διαφορετικούς κομματικούς συσχετισμούς να εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μάλιστα σε ποσοστά που θα προσεγγίζουν το 70% του εκλογικού σώματος σύμφωνα πάντα με τη νέα κοινωνική διαστρωμάτωση που το παγκόσμιο σύστημα δημιουργεί.
Η συντηρητική δεξιά και όσοι στηρίζουν την ολοκλήρωση της παγκοσμιοποίησης θέλουν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη για αυτό προσπαθούν με το εκλογικό σύστημα να υποκλέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία.
Οι καιροί όμως αλλάζουν και ο λαός έχει αποδείξει στην πράξη ότι τιμωρεί αυτούς που προσπαθούν να τον κοροϊδέψουν και όταν θα έρθει ξανά η ώρα του θα επιβάλλει με τον τρόπο που γνωρίζει τη δική του γνώμη.