Πράσινη Βίβλος-Ευελιξία με Ασφάλεια

Πράσινη Βίβλος-Ευελιξία με Ασφάλεια

του Μανόλη Σοφ. Στρατάκη
Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ.- Ν.Ηρακλείου

Η στρατηγική της Λισσαβόνας που οραματίζεται μια Ευρώπη, η οποία με βάση τη γνώση, θα είναι ως το 2012 η πλέον αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου, καθυστερεί στην υλοποίησή της και μετά την πρώτη παράταση οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούν να βρουν τρόπους ενός ταχύτερου βηματισμού.
Δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν να βελτιώσουν τους συντελεστές παραγωγής με δημιουργικές πολιτικές και γι’ αυτό προστρέχουν στην εύκολη λύση, που είναι η μείωση του κόστους της εργασίας και η επίθεση στους εργαζόμενους.
Η Πράσινη Βίβλος έχει ως σκοπό την τροποποίηση και τον «εκσυγχρονισμό» του εργατικού δικαίου των κρατών-μελών της Ε.Ε., προκειμένου η αγορά εργασίας να προσαρμοστεί στις ταχείες οικονομικές, τεχνολογικές και κοινωνικές εξελίξεις που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση.
Η ειρωνεία είναι ότι δεν πέρασε πολύ καιρός από τότε που οι υποστηριχτές της οδηγίας Μπολκενστάιν υποστήριζαν ότι με αυτή διασφαλίζονται απόλυτα τα εργατικά δικαιώματα, μέσω της ισχύος του εθνικού εργατικού δικαίου και τώρα με μια παραπλανητική ορολογία, χρησιμοποιώντας το χρώμα της ελπίδας, Πράσινη Βίβλος, επιδιώκουν να περάσουν τις πλέον αντιδραστικές επιλογές στις εθνικές εργατικές νομοθεσίες, αφού οι έχοντες τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους δεν μπορούν να παρουσιάσουν την αναγκαία προσαρμοστικότητα και ευελιξία.
Γι’ αυτό, την ευελιξία προσπαθούν να την μεταφέρουν στους όρους πρόσληψης των εργαζομένων που μαζί με την υποτιθέμενη ασφάλεια στους απασχολούμενους, θα κάνουν την οικονομία της Ευρώπης περισσότερο ανταγωνιστική.
Όλα αυτά δείχνουν ότι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν όραμα, τους λείπει η φαντασία γι’ αυτό επιδιώκουν να φέρουν αποτελέσματα χρησιμοποιώντας τους εύκολους τρόπους και κυρίως την εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, αφού ο υπερπληθυσμός της Ασίας και άλλων περιοχών της γης αλλά και η εξαθλίωση του πληθυσμού παρέχει αυτές τις απάνθρωπες ευκαιρίες.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο αρμόδιος Υπουργός έχει θέσει σε διαβούλευση την Πράσινη Βίβλο, της οποίας το περιεχόμενο στρέφεται κυρίως γύρω από τον όρο «Ευελιξία με ασφάλεια» (Flexicurity) και προσπαθεί να περάσει τις αλλαγές, παρά την αντίδραση των εργαζομένων και τη ριζική διαφωνία της Γ.Σ.Ε.Ε.
Ο Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής δέχτηκε τα πυρά όλων των πλευρών της αντιπολίτευσης και προσπάθησε να αποφύγει να πάρει θέση, ενώ στην καλύτερη περίπτωση στρογγύλεψε τα πράγματα και αυτό μου έδωσε την αφορμή να τού τονίσω ότι ο λόγος του ως γενικόλογος είναι εύηχος, αλλά η πρακτική της Κυβέρνησης συνολικά και η δική του μέχρι σήμερα είναι ένοχος.
Οι κοινωνικοί φορείς της Ευρώπης αντιδρούν, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, η οποία αφού εξέτασε τη Δανική ευελιξία με ασφάλεια, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτούσια σε άλλες χώρες, εξαιτίας των διαφορών στις πολιτισμικές, διαρθρωτικές και οικονομικές συνθήκες.
Αν, δε, λάβουμε υπ’ όψη ότι το επίδομα ανεργίας στη Δανία είναι πολύ ανώτερο από το μέσο ημερομίσθιο στη χώρα μας και παρέχεται για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, αντιλαμβανόμαστε την αδυναμία μεταφοράς στη χώρα μας του συγκεκριμένου προτύπου.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που ενέπνευσε στην Ευρώπη τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και μπορεί να παίξει σ’ αυτήν την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο και να βάλει τους ισχυρούς μπροστά στις ευθύνες τους και να τους υποχρεώσει να σκεφτούν ότι εκτός από την αντιγραφή υπάρχει και η δημιουργία, αρκεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που μπορεί να αποφέρει για παράδειγμα η ανάπτυξη με κοινές πολιτικές και η κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους με συγκεκριμένα μέτρα, αν θέλει η Ευρώπη να μιλά για ευρωπαϊκό πρότυπο.
Το πεδίο δόξης μπορεί να είναι λαμπρό, αρκεί να υπάρχει η γνώση και το πολιτικό θάρρος, χωρίς απωθημένα υποτέλειας.