Προβλήματα στον κλάδο των εργοθεραπευτών

Αριθμός πρωτ: 9421
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
3) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στον κλάδο των εργοθεραπευτών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών Κρήτης τονίζει τη συνεχή υποβάθμιση του ρόλου των εργοθεραπευτών και την καταστρατήγηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.
Η άγνοια από πλευράς κοινού και πολιτείας του επιστημονικού και κλινικού ρόλου της εργοθεραπείας στην αποκατάσταση της υγείας και την πρόληψη της αναπηρίας, επιφέρει ορατές συνέπειες στην καθημερινή επαγγελματική τους πράξη και στην παροχή υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας γενικότερα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα άγνοιας αλλά και υποβάθμισης του ρόλου των εργοθεραπευτών στα πλαίσια των διεπιστημονικών ομάδων αποκατάστασης από την πολιτεία, είναι οι οδηγίες της διεύθυνσης ΦΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις ΔΟΥ της χώρας, όπου αναφέρεται πως η παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας δεν απαλλάσσεται από το ΦΠΑ, καθώς κατά την προσωπική αντίληψη και ερμηνεία του αρμόδιου τμήματος, η εργοθεραπεία πιθανώς να μην είναι παραϊατρικό επάγγελμα.
Επειδή η μη θεσμική κατοχύρωση των επιμέρους κλινικών και εκπαιδευτικών εργοθεραπευτικών πράξεων από τα αρμόδια υπουργεία (κρατικό τιμολόγιο, κωδικοποίηση ιατρικών πράξεων κτλ.) έχει δώσει το δικαίωμα στα ασφαλιστικά ταμεία να παρέχουν στους ασφαλισμένους για κάθε σαρανταπεντάλεπτη συνεδρία εργοθεραπείας το μηδαμινό ποσό των 1,23 ευρώ, όταν το μηνιαίο κόστος για παροχή υπηρεσιών εργοθεραπείας σε παιδιά και ενήλικες ΑμεΑ μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.
Ας σημειωθεί πως η απόδοση για κάθε συνεδρία λογοθεραπείας σύμφωνα με την πρόσφατη αύξηση στο κρατικό τιμολόγιο είναι 15,00 ευρώ.
Επειδή οι τρεις σύλλογοι των επαγγελματιών Εργοθεραπευτών της χώρας, και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών Κρήτης (ΣΕΚ) – Ηράκλειο, ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών Ελλάδας (ΣΕΕ) – Αθήνα, ο Σύλλογος Εργοθεραπευτών Β. Ελλάδος(ΣΕΒΕ) – Θεσσαλονίκη με από κοινού υπογεγραμμένα έγγραφα τους, έχουν τοποθετηθεί επί των ζητημάτων και έχουν ζητήσει την επικοινωνία και συνεργασία μαζί σας, χωρίς να έχουν λάβει καμιά απάντηση σχετικά.
Επειδή είναι ελλιπής και αργός ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εργοθεραπευτών, και κατά συνέπεια πλημμελής η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης, πρόληψης, εκπαίδευσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των ΑμεΑ, των παιδιών με ειδικές ανάγκες μάθησης και άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να αναβαθμίσουν το ρόλο των εργοθεραπευτών, αφενός κατοχυρώνοντας τις επιμέρους κλινικές και εκπαιδευτικές εργοθεραπευτικές πράξεις, προασπίζοντας την καταστρατήγηση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων από συναφείς ή μη ειδικότητες, και αφετέρου αν προτίθενται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας του κλάδου στις αρμόδιες δομές για τα άτομα του πληθυσμού που χρειάζονται εργοθεραπεία.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης