Προβληματισμός μετά την ανακοίνωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό

Αριθμός πρωτ: 7669
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/5/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
2) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβληματισμός μετά την ανακοίνωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό

Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της Κυβέρνησης, το Σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη θέσπιση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που δόθηκε προς διαβούλευση, δεν είναι άμοιρο προβλημάτων και ενδεχομένως να λειτουργήσει ακόμη και σε βάρος της βιώσιμης ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και του συμφέροντος του τόπου γενικότερα.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, ουδέποτε διερευνήθηκε έστω και στοιχειωδώς η άποψη των φορέων που εκπροσωπούν την ελληνική τουριστική προσφορά, μεταξύ των οποίων και του ίδιου του Επιμελητηρίου. Έτσι, εκφράζεται συγκεκριμένη ανησυχία για το κατά πόσο απηχούν τη δυναμική εξέλιξη της τουριστικής αγοράς στην Ελλάδα και διεθνώς, οι κατηγοριοποιήσεις που κάνει το νομοσχέδιο μεταξύ εκείνων των περιοχών στις οποίες αναπτύσσεται ή μπορεί να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν. Τονίζεται στο Χωροταξικό Πλαίσιο, επίσης, υπέρμετρα η οργάνωση της λειτουργίας του τουριστικού τομέα, παρά την καθ’ αυτή χωροταξική οργάνωση, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα από αυτόν τον μονομερή προσανατολισμό.
Μεταξύ των προβλέψεων που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα, είναι και η δημιουργία πλαισίου για μαζική ανάπτυξη οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας (ή αλλιώς τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού). Επισημαίνεται σε σχετικά δημοσιεύματα ο κίνδυνος να υπάρξει, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Κρήτη, πυκνή δόμηση εκτός σχεδίου περιοχών, οι οποίες είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με συνέπεια την αλλαγή της φυσιογνωμίας τους προς το χειρότερο. Ερωτήματα δημιουργεί επίσης η πρόβλεψη για ανέγερση τουριστικών εγκαταστάσεων στην πολύ μικρή απόσταση των 50 μέτρων από τον αιγιαλό.
Επειδή, όπως διαφαίνεται από τα παραπάνω, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό απέχει από το να μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπιφύλακτα θετικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και του περιβάλλοντος γενικότερα,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να λάβουν υπόψη τους τις δικαιολογημένες επιφυλάξεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τον γενικότερο προσανατολισμό του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, καθώς και τις ενστάσεις για επιμέρους σημεία του, όπως για τις τουριστικές υποδομές σταθερού παραθερισμού, αποδεχόμενοι τις σχετικές τροποποιήσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης