Προσαρμογή αεροδρομίου Ηρακλείου στους κοινοτικούς κανονισμούς για τον αυτόματο έλεγχο των αποσκευών

Αριθμός πρωτ: 2155
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσαρμογή αεροδρομίου Ηρακλείου στους κοινοτικούς κανονισμούς για τον αυτόματο έλεγχο των αποσκευών.

Παρατεταμένη καθυστέρηση παρουσιάζεται στην προσαρμογή του αερολιμένα Ηρακλείου, αλλά και όλων των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, στους κοινοτικούς κανονισμούς που προβλέπουν την προμήθεια συστημάτων ασφαλείας για την πρόληψη και την αποφυγή τρομοκρατικών ενεργειών.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για συστήματα ασφαλείας, τόσο για τον αυτόματο έλεγχο των αποσκευών (Handling Baggage System HBS), όσο και για τον έλεγχο ασφαλείας της φυσικής πρόσβασης στους χώρους των αεροδρομίων (Access Control CCTV), τα οποία άλλωστε επιβάλλονται, από την 1η Ιανουαρίου του 2006, και από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).
Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μεταξύ των οποίων και το «Ν.Καζαντάκης», εξακολουθούν να λειτουργούν με το πεπαλαιωμένο σύστημα ασφαλείας αποσκευών (x-ray), ενώ μόνο το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης διαθέτουν αξονικό τομογράφο για τις αποσκευές.
Επειδή, εκτός των άλλων, η προμήθεια του συστήματος αυτόματου ελέγχου των αποσκευών θα συμβάλλει στην άμεση εξυπηρέτηση των επιβατών στο χώρο του check in, οι οποίοι, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ταλαιπωρούνται και συνωστίζονται, σχηματίζοντας ουρές, στο τσεκάρισμα των εισιτηρίων.
Επειδή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, η Κύπρος και η Τουρκία διαθέτουν ήδη αεροδρόμια, στα οποία η κάλυψη ελέγχου των αποσκευών, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φτάνει το 100%.
Επειδή η Ελλάδα διατρέχει για μία ακόμη φορά τον κίνδυνο να της επιβληθούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα απέστειλε και σχετική προειδοποιητική επιστολή στο ΥΜΕ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην προμήθεια των προβλεπόμενων, από τους κοινοτικούς κανονισμούς, συστημάτων ασφαλείας, για τη θωράκιση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του «Ν.Καζαντάκης», προκειμένου να προληφθούν και να αποφευχθούν ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης