Προστασία από τους σεισμούς του Ηρακλείου και της Κρήτης συνολικά

Αριθμός πρωτ: 3494
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/8/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Προστασία από τους σεισμούς του Ηρακλείου και της Κρήτης συνολικά.

Με πρωτοσέλιδο της, η τοπική εφημερίδα Νέα Κρήτη (25/08/09) αναδεικνύει τον κίνδυνο που διατρέχει το Ηράκλειο και η Κρήτη συνολικά σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που χρονολογείται από το 2003.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών υπάρχει μεγάλη σεισμική επικινδυνότητα η οποία ειδικά για το Ηράκλειο είναι διπλάσια από τις άλλες πόλεις της Κρήτης.
Επειδή σε περίπτωση που ισχύσει ένα τέτοιο δυσμενές σενάριο σύμφωνα με τη μελέτη η αναμενόμενη επιτάχυνση που θα δεχθεί το Ηράκλειο θα φθάσει το 42% της βαρύτητας της γης όταν ο ισχύον αντισεισμικός κανονισμός λαμβάνει υπ’όψιν του επιτάχυνση μόνο 24% της βαρύτητας της γης.
Επειδή, είναι γνωστό ότι η Κρήτη και η γύρω περιοχή της είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της χώρας με καταγεγραμμένους μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς.
Επειδή, είναι αναγκαίο να γίνει μια καινούρια έρευνα η οποία θα λάβει υπ’όψιν της όλα τα δεδομένα και ταυτόχρονα να υλοποιηθούν όλες οι παρεμβάσεις που προκύπτουν από τις υφιστάμενες έρευνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει μια νέα έρευνα, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και να ενισχύσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και το Δήμο Ηρακλείου προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης