Προστασία ελληνικού ελαιολάδου από νόμιμη «νοθεία»

Αριθμός πρωτ: 4769
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/1/2012

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Προστασία ελληνικού ελαιολάδου από νόμιμη «νοθεία».

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρευνας της ιταλικής αστυνομίας για τα κυκλώματα νοθείας ελαιολάδου, φέρνει στο προσκήνιο το μείζον θέμα της προστασίας του ελληνικού ελαιολάδου.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Κρήτης, Ιταλοί και Ισπανοί αγοράζουν χύμα ελληνικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και το αναμειγνύουν με δικό τους, χρησιμοποιώντας μάλιστα και δικό τους εθνικό σήμα αλλά χωρίς να αναγράφουν την προέλευση της πρώτης ύλης που είναι φυσικά από την Κρήτη ή άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Έτσι, διαφαίνεται ότι ήδη βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου Κανονισμού (61/2011) της ΕΕ για τα νέα χαρακτηριστικά των διαφόρων κατηγοριών ελαιολάδου, που δίνει τη δυνατότητα να γίνονται νόμιμες «νοθείες» αποσμημένων ελαιολάδων με έξτρα παρθένα ελαιόλαδα και στη συνέχεια να τα πωλούν ως έξτρα παρθένα.
Συγκεκριμένα, στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το άθροισμα αιθυλεστέρων και μεθυλεστέρων κυμαίνεται μεταξύ 25 και 30 mg/kg. Όμως, σ’ ένα ελαιόλαδο που έχει περάσει από τη διαδικασία της απόσμησης, το άθροισμα αιθυλεστέρων και μεθυλεστέρων κυμαίνεται μεταξύ 120 και 190 mg/kg. Έτσι ο προσδιορισμός από τον κανονισμό 61/2011 ως αποδεκτού ορίου τα 75 mg/kg αφήνει περιθώρια για την πραγματοποίηση τέτοιων νόμιμων «νοθειών».
Αντίθετα, στην Ελλάδα, η διαδικασία της απόσμησης δε χρησιμοποιείται, διότι δεν παράγονται ελαιόλαδα με πρόβλημα κακοσμίας, ενώ αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται στην Ισπανία και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων που παράγονται εκεί. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε ισπανικές και ιταλικές επιχειρήσεις να διαθέτουν τα ελαιόλαδά τους στις διεθνείς αγορές σε χαμηλές τιμές και έτσι να κερδίζουν τις αγορές από τους ανταγωνιστές τους.
Επειδή, διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο για τον αγροτικό τομέα και επιβάλλεται τόσο η αλλαγή του Κανονισμού όσο και η πάταξη των φαινομένων νοθείας που επιβαρύνουν την ήδη βεβαρυμένη κατάσταση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ.Υπουργοί
1) Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα νόμιμης «νοθείας» του ελληνικού ελαιολάδου, τουλάχιστον ενημερώνοντας το καταναλωτικό κοινό, με υποχρεωτική αναγραφή της ανάμειξης των διαφορετικών τύπων ελαιολάδου,
2) Αν προτίθενται σε επίπεδο ΕΕ να προτείνουν τροποποίηση του Κανονισμού 61/2011, προκειμένου να προστατευτεί το πολύτιμο προϊόν μας από επιτήδειους και ξένα συμφέροντα.

Ο ερωτών βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης