Προστασία των αιγοπροβάτων της Κρήτης από επικίνδυνη μύγα

Αριθμός πρωτ: 9429
Ημερομηνία κατάθεσης: 28/4/2010

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΦΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προστασία των αιγοπροβάτων της Κρήτης από επικίνδυνη μύγα.

Έντονη ανησυχία προκαλούν στους κτηνοτρόφους της Κρήτης, τα χιλιάδες κρούσματα μόλυνσης αιγοπροβάτων από την επικίνδυνη παρασιτική μύγα Wohlfahrtia Magnifica, η οποία τρέφεται με ζωντανό δερματικό ιστό και προκαλεί τραυματικές βλάβες κυρίως στο αναπαραγωγικό σύστημα των ζώων.
Μάλιστα, το εν λόγω έντομο δεν γεννά αβγά, αλλά προνύμφες που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και η καταπολέμησή τους έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη.
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, είναι σίγουρο ότι οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τα κρούσματα, ενώ το φαινόμενο θα επιδεινωθεί την περίοδο του καλοκαιριού.
Τα προσβεβλημένα αιγοπρόβατα πεθαίνουν ακόμα και μέσα σε λίγα 24ωρα από τη στιγμή της μόλυνσης, η οποία γίνεται είτε από τα γεννητικά όργανα, είτε από κάποια πληγή στο σώμα του, είτε ακόμα από το αφτιά που έχουν τρυπηθεί για να μπουν τα ενώτια.
Επειδή, η καταπολέμηση με αντισηπτικά φάρμακα είναι πρακτικά πολύ δύσκολη αφού τα περισσότερα αιγοπρόβατα είναι ελευθέρας βοσκής στους ορεινούς όγκους της Κρήτης.
Επειδή, οι κτηνοτρόφοι είναι ανάστατοι καθώς βλέπουν τα ζώα τους να αφανίζονται κυριολεκτικά από το επικίνδυνο αυτό έντομο, με σοβαρές αρνητικές οικονομικές συνέπειες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μαζικής προσβολής των αιγοπροβάτων της Κρήτης από το έντομο Wohlfahrtia Magnifica.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ