Προσφυγή ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα λιπάσματα

Αριθμός πρωτ: 3032
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσφυγή ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τα λιπάσματα.

Η αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ΓΕΣΑΣΕ προσέφυγε πρόσφατα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πολλών βασικών λιπασμάτων, που όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας και εναρμονισμένων πρακτικών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η ΓΕΣΑΣΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να υπάρξει έρευνα για τη διαμόρφωση των τιμών, το τελευταίο εξάμηνο οι τιμές αυξήθηκαν από 43% έως και 87,7% σε πολλούς τύπους βασικών λιπασμάτων.
Επειδή και πέρυσι, όπως και τα τελευταία χρόνια, σημειώθηκαν ανάλογες αυξήσεις σε πολλούς τύπους βασικών λιπασμάτων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς το προσεχές δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου αναμένονται και νέες αυξήσεις της τάξης του 30%.
Επειδή στην προσφυγή που κατέθεσε η ΓΕΣΑΣΕ , επισημαίνεται ότι το κόστος παραγωγής των λιπασμάτων δεν επιβαρύνεται ιδιαίτερα, ενώ ανάλογες αυξήσεις με αυτές της ελληνικής αγοράς δεν παρατηρούνται σε κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επειδή οι παραγωγοί της Κρήτης και της χώρας γενικότερα βρίσκονται σε οικονομικό μαρασμό την ίδια στιγμή που οι κυριότερες εταιρείες εμπορίας λιπασμάτων επιβάλλουν ενιαίες αυξήσεις στα προϊόντα τους, ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό εναρμονισμένες πρακτικές,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα, προτίθενται να προβούν σχετικά με τον έλεγχο των τιμών των λιπασμάτων στη χώρα μας , μετά την προσφυγή της ΓΕΣΑΣΕ, για τις ενιαίες αυξήσεις που επιβάλλουν οι κυριότερες εταιρείες λιπασμάτων, ακολουθώντας με τον τρόπο αυτό εναρμονισμένες πρακτικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης