Ηράκλειο, 26/5/2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προτάσεις Μ.Στρατάκη για τον Καλλικράτη.
– Πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των Δήμων στο νομό Ηρακλείου.
– Πρέπει να υπάρξει ένας τουλάχιστον ορεινός δήμος και στον Ψηλορείτη, αφού υπάρχουν δύο στα Λασιθιώτικα Βουνά.
– Ενιαία η Μεσσαρά και άμβλυνση των αντιθέσεων στην επαρχία Πεδιάδας αφού δεν ενοποιήθηκε.
Με ξεκάθαρες θέσεις τοποθετήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Σοφ. Στρατάκης, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπ.Εσωτερικών για τη νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης και αποκεντρωμένης διοίκησης-Πρόγραμμα Καλλικράτης.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε ότι ο Καλλικράτης είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο καθώς τα μέχρι σήμερα σχήματα στον χώρο της αυτοδιοίκησης, όσες καλές προθέσεις και αν είχαν, δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας.
Είναι γεγονός ότι στην κοινωνία, το σύνολο των φωνών που ακούγονται είναι μεν σε κάποιες περιπτώσεις κριτικές προς το νομοσχέδιο, αλλά όλοι αποδέχονται την αναγκαιότητα της αλλαγής στα θέματα της διοίκησης της χώρας και βεβαίως της αποκέντρωσης, προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι, να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και κυρίως, πιο δημιουργικοί.
«Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο το οποίο διεκδικεί η κοινωνία και γι’ αυτό βλέπουμε όλοι μας, ότι οι διεκδικήσεις δεν έχουν χρώμα, προέρχονται από όλες τις πλευρές. Και αυτό είναι το παρήγορο για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση, αλλά είναι, βέβαια και το απογοητευτικό για τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, που ψάχνουν να βρουν τρόπους να αμφισβητήσουν αυτό το νομοσχέδιο και αυτή τη μεγάλη αλλαγή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τους πόρους των νέων Δήμων, αναφέρεται ρητά στο σχέδιο νόμου ότι το 20% από το φόρο των φυσικών και νομικών προσώπων, το 12% από το Φ.Π.Α. και το 50% από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας πάει κατευθείαν στην αυτοδιοίκηση.
«Επομένως, οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι και δεν είναι με μία λογική, όπως την είχαμε μέχρι σήμερα, με το ‘κατόπιν ενεργειών μου’, αυτό το γνωστό σλόγκαν της Νέας Δημοκρατίας και της συντηρητικής παράταξης, αλλά είναι θεσμοθετημένοι μέσα από το ίδιο το σχέδιο νόμου».Ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης είναι ο μοναδικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και είναι ανάγκη με τον Καλλικράτη να τον οδηγήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σχετικά με το χωροταξικό, ο βουλευτής ανέφερε ότι:
«Δεν είναι δυνατόν από την πρώτη στιγμή να πάμε σε μία ολοκληρωμένη διαδικασία. Δεν μπορούμε, δηλαδή, με τις γνωστές αντιδράσεις που υπάρχουν -τις εμμονές πολλές φορές- να πούμε ότι από την πρώτη στιγμή πάμε στο τέλειο σχέδιο νόμου, στο τέλειο χωροταξικό. Θα μπορούσαμε, όμως, κύριοι Υπουργοί να δώσουμε πολύ μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα σε νομούς που έχουν αναπτυξιακή δυναμική, να διαμορφώσουμε τουλάχιστον τα υποδειγματικά κύτταρα, που είναι αναγκαία –που έχουν ανάγκη αυτοί οι νομοί- για να αποτελέσουν και το παράδειγμα προς μίμηση στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Μέσα από αυτά τα νέα κύτταρα να διαμορφωθεί η ανάπτυξη, την οποία έχουμε ανάγκη.
…Και θέλω να πω ότι δήμοι που εκφράζουν ή που πρέπει να εκφράσουν συγκεκριμένες περιφέρειες που έχουν συνολική αναπτυξιακή δυναμική, θα πρέπει να εννοιοποιηθούν.
Δεν μπορούμε να πάμε σε τόσους δήμους στο νομό Ηρακλείου, όταν παράδειγμα ο νομός Αχαΐας έχει μόνο πέντε δήμους.Στο νομό Ηρακλείου πρέπει να περιορίσουμε τον αριθμό των δήμων.
Αλλά, εγώ καταλαβαίνω και την αγωνία της Κυβέρνησης να μη θέλει να αλλάξει τα νούμερα. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, πάρα πολύ εύκολα, ακόμη και με τον ίδιο αριθμό δήμων, να δημιουργήσουμε αυτές τις προϋποθέσεις που έχει ανάγκη ένας δυναμικός νομός, όπως είναι ο Νομός από τον οποίο προέρχομαι.
Και θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει η αναγκαιότητα για την ίδρυση ενός ακόμη δήμου ορεινού στην περιοχή του Ψηλορείτη.
Δεν υπάρχει στο νομό Ηρακλείου άλλος ορεινός δήμος στον Ψηλορείτη, αντίθετα με τα Λασιθιώτικα βουνά που υπάρχουν δύο ορεινοί δήμοι, της Βιάννου και του Οροπεδίου.Η ύπαρξη ενός ορεινού δήμου θα συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το Ζαρό, που έχει την ορεινότητα και ενδεχομένως και το δήμο Ρούβα, που είναι ένα ενιαίο σύνολο ως ρίζα.
…Και βεβαίως, με την ίδια συλλογιστική να δημιουργήσουμε και το μεγάλο δήμο της πεδιάδας της Μεσαράς, μιας και η πεδιάδα είναι ενιαία περιοχή και που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε έτσι, αν θέλουμε όντως να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για την παραπέρα ανάπτυξή της.
Και βεβαίως, στις άλλες περιοχές που υπάρχουν προβλήματα, όπως είναι η περιοχή της Πεδιάδας, αφού δεν καταφέραμε από την πρώτη στιγμή να κάνουμε το μεγάλο βήμα της ενιαίας Πεδιάδας που να εξυπηρετήσει μαζί με το νέο αεροδρόμιο την τουριστική ανάπτυξη που εκεί συγκεντρώνεται κατά το 60% σε επίπεδο Κρήτης, να δούμε τουλάχιστον πώς θα αμβλύνουμε αντιθέσεις για να βιώσουμε τη δυνατότητα στο μέλλον να ξεπεραστούν προβλήματα, τα οποία τείνουν να δημιουργηθούν αυτή τη στιγμή με ένταση.
Και θέλω να τονίσω, κύριε Υπουργέ, ότι προς αυτή την κατεύθυνση έχετε τη δυνατότητα και τα μέσα. Μπορείτε να το κάνετε. Δώστε μας τη δυνατότητα και εμείς να μπορούμε να στηρίξουμε με επιχειρήματα και όχι μόνο από κομματικό πατριωτισμό, αυτή την πολύ μεγάλη αλλαγή. Γιατί αυτά στα οποία αναφέρθηκα είναι, είτε το θέλουμε είτε όχι, λεπτομέρειες.
Επί τις ουσίας συμφωνούμε και ψηφίζουμε -βεβαίως και επί της αρχής- το νομοσχέδιο. Αλλά, θέλω να προσέξετε πάρα πολύ αυτές τις λεπτομέρειες, γιατί καμιά φορά οι λεπτομέρειες μπορεί να ‘φάνε την ουσία’.
Και εμείς δεν θέλουμε να χαθεί η ουσία, κάτω από την αντίληψη αυτή, που πολλές φορές μπορεί να διαμορφωθεί από συγκεκριμένα λάθη που γίνονται».