Πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές Αλικαρνασσού

Αριθμός πρωτ: 6821
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Το μείζον πρόβλημα του υπερπληθυσμού του Σωφρονιστικού Καταστήματος της Αλικαρνασσού επισημαίνει η Ένωση Υπαλλήλων της Φυλακής.
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό τους για τη συνεχή αύξηση του αριθμού των κρατουμένων των φυλακών, οι οποίοι μέχρι τέλος Μαρτίου έφταναν τους 413 αντί των 105 που προβλέπονται με βάση τον αριθμό των κελιών και τα τετραγωνικά που αναλογούν ανά κρατούμενο. Με άλλα λόγια η πληρότητα των φυλακών ξεπερνά το 400%, χωρίς την παράλληλη αύξηση των οργανικών θέσεων των εργαζομένων.
Επειδή με απαντητική επιστολή της η Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Αγωγής Ενηλίκων τον περασμένο Οκτώβρη, διαβεβαίωνε τους εργαζομένους ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού θα αντιμετωπιζόταν σύντομα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εντούτοις μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε περαιτέρω.
Επειδή, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι των φυλακών Αλικαρνασσού, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα βεβαρημένα καθήκοντά τους, ενώ καλούνται να απολογηθούν σε κάθε περίπτωση μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος.
Επειδή με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν εξυπηρετούνται ούτε οι σκοποί του Σωφρονιστικού Συστήματος ούτε η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων.
Επειδή με την 6701/11-4-07 Ερώτησή μου είχα επισημάνει το σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας που δημιουργεί, μεταξύ άλλων, και η έλλειψη των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Αλικαρνασσού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί άμεσα στην αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού των φυλακών Αλικαρνασσού, αφενός με τη μείωση του αριθμού των κρατουμένων και αφετέρου με την αύξηση των οργανικών θέσεων που προβλέπονται στο Σωφρονιστικό Κατάστημα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης