Αριθμός πρωτ: 474
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/7/2008
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.
ΘΕΜΑ: Πρόληψη και ενημέρωση για τον Ζαχαρώδη Διαβήτη.
Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί λόγω διαβήτη στη χώρα μας, καθώς αποτελεί τη δεύτερη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων, μετά τα τροχαία, αρκετοί δε από τους οποίους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Ο σακχαρώδης διαβήτη τείνει να προσλάβει στις μέρες μας επιδημικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα ως έκφραση του μεταβολικού συνδρόμου σε παιδιά και εφήβους, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια σχετικού πανευρωπαϊκού ιατρικού συνεδρίου, ενώ κρίθηκε επιβεβλημένη η άμεση, πλήρης και αποτελεσματική μέριμνα για την πρόληψη και αποτροπή αυτού του φαινομένου, που συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής.
Επειδή προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η ενημέρωση μέσα από τη σχολική κοινότητα, ενημέρωση που πρέπει να έχει επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα.
Επειδή απόλυτα αναγκαία κρίνεται και η στελέχωση των νοσοκομείων με ποδιάτρους, οι οποίοι σε συνεργασία με τους διαβητολόγους, αγγειολόγους και ορθοπεδικούς ιατρούς, θα παρέχουν έγκαιρη και αποτελεσματική βοήθεια στους ασθενείς με διαβητικό πόδι.
Επειδή οι ασθενείς με διαβήτη δεν θα πρέπει να επιβαρύνονται με την κατά 25% συμμετοχή τους για την αγορά αντιδιαβητικών δισκίων, ενώ θα πρέπει να μην ταλαιπωρούνται για την έγκριση των σχετικών με την πάθησή τους δαπανών.
Επειδή, επιπρόσθετα, θα πρέπει να δύνανται να μεταβαίνουν απρόσκοπτα στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να ελέγχουν συνολικά την κατάσταση της υγείας τους,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να λάβει υπόψη τα συμπεράσματα του πανευρωπαϊκού ιατρικού συνεδρίου για τον σακχαρώδη διαβήτη και να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα και στην Περιφέρεια Κρήτης για την πρόληψη του διαβήτη, του μεταβολικού συνδρόμου και της νοσογόνου παχυσαρκίας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης