Πρόταση Νόμου Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για «μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων»

29/3/2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής σε σχετική Πρόταση Νόμου Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, για «μεταμοσχεύσεις ανθρωπίνων ιστών και οργάνων», εξέφρασε την απορία του για την μη αποδοχή της πρότασης από την Κυβέρνηση, παρά την αρχική δέσμευση στην επιτροπή, με τη δικαιολογία ότι θα φέρει άλλη πρόταση νόμου εντός ενός μήνα.
Ανέφερε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς που περιμένουν μεταμόσχευση ενώ είμαστε τελευταίοι στα μοσχεύματα αποβιωσάντων. Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα θα πρέπει πρώτα από όλα να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για το θέμα αυτό και να υπάρξει διαδικασία για τη διεύρυνση της πληροφόρησης και της κατανόησης από την κοινωνία αλλά και της ανάγκης που χρήζουν οι ασθενείς-συνάνθρωποι μας για τη μεταμόσχευση οργάνων.
Ο κ. Στρατάκης τόνισε ότι τεράστιο πρόβλημα είναι η καταφυγή των πολιτών σε τρίτες χώρες για μεταμόσχευση με τεράστιο οικονομικό κόστος και άγνωστα αποτελέσματα. Θεωρεί, όπως άλλωστε όλοι, απαράδεκτη διαδικασία την ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων και δηλώνει ένα ηχηρό ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση των μοσχευμάτων και ένα ΝΑΙ στη διαφάνεια του τρόπου και των διεργασιών που θα γίνονται οι μεταμοσχεύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των ειδικών για τη θεσμοθέτηση των σχετικών διαδικασιών αλλά δημιουργώντας και το θεσμό του Συνηγόρου Μεταμοσχεύσεων.
Πολλοί φορείς που εμπλέκονται έχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις για τα θέματα των μεταμοσχεύσεων, όπως είναι η Ομάδα Εθελοντών Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παγκρήτιος Σύλλογος Δωρητών Οργάνων.
Αν όντως ισχύσει η δέσμευση του Υπουργού ότι θα φέρει πρόταση νόμου μετά από ένα μήνα, θα πρέπει να είναι μία πρόταση τέτοια ώστε να υπάρξει πλήρης και τεκμηριωμένος διάλογος για συζήτηση και συμπλήρωση του Ν. 2737/99.