Πώληση καταστήματος Εθνικής Τράπεζας στο Τορόντο του Καναδά

Αριθμός πρωτ: 9755
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Πώληση καταστήματος Εθνικής Τράπεζας στο Τορόντο του Καναδά.

Στις 9624/6-4-06 και 1887/30-11-06 Ερωτήσεις μου με το ίδιο θέμα καμιά απάντηση δεν έχει δοθεί, ενώ απογοήτευση συνεχίζει να διακατέχει τους απόδημους Έλληνες του Καναδά, εξαιτίας της πώλησης του καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην πολυσύχναστη από Έλληνες, ελληνική λεωφόρο Ντάνφορθ του Τορόντο, σε ξένη τράπεζα.
Οι Έλληνες του Τορόντο που ήθελαν να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με μια τράπεζα της χώρας τους και είχαν τις καταθέσεις τους στην Εθνική Τράπεζα, νιώθουν ότι παραδόθηκαν αμαχητί χωρίς να ρωτηθούν, σε μια ξένη τράπεζα.
Δεν είναι γνωστά τα αίτια αυτής της επιλογής με βάση τα οποία η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος προέβη σε αυτή την πώληση και οι πρώην πελάτες της διεκδικούν να μάθουν τους πραγματικούς λόγους αυτής της εξέλιξης, τη στιγμή που η ΕΤΕ με βάση την αυξημένη κερδοφορία, πραγματοποιεί επενδύσεις στην Ν.Α.Ασία με μεγάλο κόστος.
Επειδή οι πελάτες της τράπεζας διερωτώνται γιατί η τράπεζα ξεπουλάει περιουσιακά στοιχεία σε μια ήπειρο με πολυπληθές από κάθε πλευρά το ελληνικό στοιχείο, το οποίο αποτελεί μια εν δυνάμει πελατεία, αλλά διαθέτει και οικονομική ευρωστία.
Επειδή η ΕΤΕ έχει προβεί στην αγορά άλλων τραπεζών και μάλιστα με υψηλό κόστος και όχι απόλυτα διασφαλισμένη πελατεία, επιβεβαιώνοντας ότι πουλάει φτηνά και αγοράζει ακριβά,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να εξηγήσει και να ενημερώσει μέσω της Βουλής όλους τους Έλληνες, απόδημους και μη, γιατί η Διοίκηση της ΕΤΕ προέβη σε αυτή την επιλογή και με βάση ποια μελέτη, γιατί οι Έλληνες του Τορόντο νιώθουν ότι εξαπατήθηκαν ως πελάτες της Εθνικής Τράπεζας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης