Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης

Αριθμός πρωτ: 14478
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/2/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης.

Με την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν να είναι προ των πυλών, κάνουν την εμφάνισή τους τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης των τελευταίων μηνών που πλήττει και τον τουρισμό της χώρας.
Ιδιαίτερα στην Κρήτη, η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου είναι δεδομένη, με συνέπεια να πλήττονται άμεσα και οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.
Τα έσοδα τους έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό, καθώς εξαιτίας της κρίσης, πολλοί απ’αυτούς έχουν μείνει απλήρωτοι ή δεν έχουν λάβει όλα τα οφειλόμενα, τα οποία συνήθως πληρώνονται με μεταχρονολογημένες επιταγές.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, με επιστολή του προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνει λόγο για οικονομικό αδιέξοδο των μελών του, το οποίο τους οδήγησε στη λύση του εύκολου δανεισμού.
Έτσι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, οι περισσότεροι άνοιγαν πλαφόν προκειμένου να εξοφλούν αυτές τις επιταγές για να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και σήμερα, όλες οι τράπεζες έχουν κόψει τις χορηγήσεις στα πλαφόν, και αυτή η φιλική σχέση που είχαν με τους πελάτες τους πριν την κρίση, έχει μετατραπεί σε σκληρή αδιαλλαξία.
Επειδή οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων Κρήτης βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν να μετατραπούν οι δανειακοί λογαριασμοί που είχαν εως σήμερα, σε δάνεια πενταετίας, με εγγύηση ακόμα και τα ίδια τους τα λεωφορεία.
Επειδή είναι ανάγκη να «παγώσουν» όλα τα δάνεια που έχουν λάβει για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά και να μετατρέψουν οι τράπεζες, τους αλληλόχρεους δανειακούς λογαριασμούς και τους προεξοφλητικούς λογαριασμούς με ενεχυρίαση επιταγών, σε μακροπρόθεσμους δανειακούς λογαριασμούς.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος για να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για μετατροπή των εν λόγω λογαριασμών, προκειμένου να ανακουφιστούν οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, καθώς ήταν ανέκαθεν αξιόπιστοι δανειολήπτες και ουσιαστικοί συνεργάτες των τραπεζών και ελέω κρίσης αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετική στάση.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης