Σε Δημόσια Διαβούλευση η κατασκευή Μαρίνας στον κόλπο του Δερματά ζητά το ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ

Αριθμός πρωτ: 255
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/7/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ : Σε Δημόσια Διαβούλευση η κατασκευή Μαρίνας στον κόλπο του Δερματά ζητά το ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ.

Σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και την τοπική κοινωνία ζητά από τη διοίκηση του ΟΛΗ να τεθεί η κατασκευή της μαρίνας στον κόλπο του Δερματά το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
Η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ κάνει λόγο για ένα έργο που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα και τη γενικότερη αισθητική του παραλιακού μετώπου της πόλης που έχει διαμορφωθεί από τους ενετικούς χρόνους και την οποία προσπαθεί η πόλη να αναδείξει τα τελευταία χρόνια, ενώ θα έχει πλήθος επιπτώσεων στο τοπίο, την ακτογραμμή και τα αρχαιολογικά μνημεία.
Η Διοικούσα Επιτροπή κάνει σαφή τη θέση της ότι η νομική μορφή του ΟΛΗ ως ανώνυμης εταιρείας δεν πρέπει να αναιρεί το δημόσιο χαρακτήρα του συγκεκριμένου οργανισμού, ώστε να τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να θέτει τις όποιες επιλογές του υπό την κρίση των πολιτών.
Η ύπαρξη της απαραίτητης μελέτης σκοπιμότητας και πώς αυτή αντιμετωπίζει τις ήδη υπάρχουσες μαρίνες στα Λινοπεράματα και το λιμάνι του Ηρακλείου, η ύπαρξη των οικονομικής και κυρίως περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και ωκεανογραφικής μελέτης για την επίδραση του έργου στην κίνηση των θαλάσσιων ρευμάτων, είναι καίρια ερωτήματα που θέτει το ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ.
Επειδή το ΓΕΩΤΕΕ ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, ουδέποτε κλήθηκε ή συμμετείχε ή έλαβε κάποια επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα.
Επειδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «πολλές φορές στο παρελθόν αυτός το τόπος έχει ταλαιπωρηθεί και στερηθεί πολύτιμους πόρους στο όνομα μεγαλεπήβολων σχεδίων και οραμάτων, καλό θα ήταν όλοι αυτοί που ασχολούνται με το σχεδιασμό και το μέλλον του να αφουγκράζονται την τοπική κοινωνία»,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου να θέσει σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς και τους πολίτες την κατασκευή μαρίνας στον ιστορικό Κόλπο του Δερματά, όπως ζητά η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ/ΠΚ, έργο στο οποίο αντιτίθεται σύσσωμη η τοπική κοινωνία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης