Σε εργασιακό τέλμα οι σταφιδεργάτες του Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 5426
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Σε εργασιακό τέλμα οι σταφιδεργάτες του Νομού Ηρακλείου.

Με την 369/5-10-07 Ερώτησή μου είχα επισημαίνει το εργασιακό τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει τα 28 εναπομείναντα μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών του Νομού Ηρακλείου, αφού η ετήσια παραγωγή σταφίδας ολοένα και μειώνεται, με αποτέλεσμα την υποαπασχόλησή τους και τη μη συμπλήρωση των απαραίτητων ενσήμων για συνταξιοδότηση.
Στην απάντηση της ως άνω Ερώτησης το Υπουργείο Απασχόλησης κάνει λόγο για «ανεπίκαιρο» αίτημα μεμονωμένων εργαζομένων για πρόωρη συνταξιοδότηση, «καθώς αρχίζει ο διάλογος για την ενιαία (και όχι περιπτωσιολογική) αντιμετώπιση ασφαλιστικών ζητημάτων».
Τα μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών Ηρακλείου, μαζί με τους Βουλευτές του νομού Ηρακλείου, αν και απέσπασαν τις προσωπικές δεσμεύσεις της κας Υφυπουργού Απασχόλησης, εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση αφού τίποτα δεν έχει γίνει από τα υπεσχημένα.
Επειδή ακόμη και το επίδομα των 1000 ευρώ που υποτίθεται πως θα ελάμβαναν ως άμεσο μέτρο στήριξης των οικογενειών τους εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, μέχρι σήμερα δεν το έχουν λάβει.
Επειδή τη στιγμή που οι σταφιδεργάτες και οι οικογένειες τους έχουν απελπιστεί, το Υπουργείο τους εμπαίζει και δεν προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, παρόλο που στο παρελθόν στήριξαν την αμπελουργία και την ανάπτυξη της υπαίθρου.
Επειδή η προσφορά του συνόλου των σταφιδεργατών στην οικονομία της χώρας αλλά και στην κοινωνική ασφάλιση ήταν σημαντική,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να τηρήσει τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους σταφιδεργάτες του Νομού Ηρακλείου κατά την επίσκεψή τους στο Υπουργείο Απασχόλησης στις 4 Δεκεμβρίου 2007 προκειμένου να επιλυθούν έστω και μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
2) Αν πρόκειται να υπάρξει μέριμνα και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης τα μέλη της Συνεργατικής Σταφιδεργατών Ηρακλείου που έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν πάνω από 7500 ημέρες ένσημα. Για δε τους υπόλοιπους, αν θα υπάρξει μοριοδότηση ανάλογα με την ηλικία στον ΑΣΕΠ, για την απορρόφησή τους από υπηρεσίες σε ανάλογες θέσεις.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ