Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών

Αριθμός πρωτ: 9663
Ημερομηνία κατάθεσης: 3/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Σε οικονομικό αδιέξοδο ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Σε οικονομικό αδιέξοδο έχει περιέλθει πλέον ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, αφού έχει εξασφαλίσει τα χρήματα μόνο για την πληρωμή των συντάξεων του τρέχοντος μηνός, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του τον επόμενο μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, υπολείπονται 100 εκατ. ευρώ για την καταβολή των συντάξεων των επόμενων μηνών και 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Επειδή, όπως επισημαίνεται, μέσα σε τρεις μήνες ο ΟΑΕΕ έχει πάρει τα κονδύλια που δικαιούται για όλη τη χρονιά, ενώ δύο φορές, τους τελευταίους μήνες του 2007, αναγκάστηκε να προβεί στην εκποίηση των περιουσιακών του στοιχείων.
Επειδή το Ταμείο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και προς τρίτους, όπως προμηθευτές, νοσοκομεία κτλ.
Επειδή η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ελλάδος, όπως και οι κατά τόπους Ομοσπονδίες, καθώς και η Ομοσπονδία του Νομού Ηρακλείου, εξακολουθούν να αντιδρούν έντονα στην πώληση των αποθεματικών του Ταμείου, όπως έχω υπογραμμίσει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου και καλούν την Κυβέρνηση να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να αποδώσει άμεσα τα οφειλόμενα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, καθώς και σε ποιες περαιτέρω ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να μην εκποιούνται κάθε μήνα τα αποθεματικά του Ταμείου και να αδυνατεί, παρ’ όλα αυτά, να καταβάλει τις συντάξεις των ερχόμενων μηνών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης