Σημαντική μείωση των αγροτικών εργασιών και της παραγωγής εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης της τιμής του πετρελαίου

Αριθμός πρωτ: 12346
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σημαντική μείωση των αγροτικών εργασιών και της παραγωγής εξαιτίας της υπέρογκης αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου, καθώς καλούνται να πληρώσουν το πετρέλαιο, σημαντική παράμετρο στην παραγωγική διαδικασία, μέχρι και 1,50 ευρώ, τη στιγμή που πριν ένα χρόνο η τιμή του αγροτικού πετρελαίου ήταν 0,60 ευρώ.
Οι αγρότες αναγκάζονται να μειώσουν τις αγροτικές εργασίες τους, γεγονός που συνεπάγεται και τη μείωση της παραγωγής αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να επιβαρύνονται όσο το δυνατόν λιγότερο από την υπέρογκη αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των γεωργικών εφοδίων, έχουν εκτινάξει το κόστος παραγωγής στα ύψη.
Επειδή με τις 8675/17-3-08 και 9124/26-3-08 Ερωτήσεις μου, είχα επισημάνει την ανάγκη να αποφασίσει άμεσα η Κυβέρνηση για τον τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης, καθώς η οικονομική επιβάρυνση των αγροτών είναι δυσβάσταχτη, εν τούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε πρόκειται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση όσον αφορά στον τρόπο επιστροφής στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο αγροτικής χρήσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης