Σκανδαλώδης πώληση της Atlantic Bank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη

Αριθμός πρωτ: 12951
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/5/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σκανδαλώδης πώληση της Atlantic Bank, θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη.

Μεγάλος αριθμός αποδήμων της Νέας Υόρκης εκφράζει τη δυσαρέσκειά του γιατί πουλήθηκε η θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, Atlantic Bank, αντί του εξευτελιστικού τιμήματος των 420 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, στη NYCB, όταν σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν δόθηκαν προσφορές με 650 εκατ. δολάρια αλλά και με 950 εκατ. δολάρια, από γνωστό οικονομικό παράγοντα της ομογένειας, οι οποίες αγνοήθηκαν για ευνόητους λόγους.
Πέρα από την έλλειψη παρουσίας της Εθνικής Τράπεζας στη Νέα Υόρκη, όπως και στο Τορόντο του Καναδά, που παρά την παρέλευση δύο ετών δεν έχω πάρει καμία απάντηση σε επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, η διαδικασία πώλησης καθώς και το τίμημα πώλησης αναδύουν οσμή σκανδάλου πρώτου μεγέθους, που αναδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της Κυβέρνησης και των στελεχών της.
Επειδή οι φήμες που κυκλοφορούν στους τραπεζικούς κύκλους και τους πελάτες των τραπεζών προσβάλλουν την Ελλάδα στο βαθμό που οι υπαίτιοι καλύπτονται.
Επειδή ο νέος ιδιοκτήτης της Τράπεζας, μόνο από την πώληση ενός ακινήτου εισέπραξε 115 εκατ. δολάρια, που σημαίνει ότι η πραγματική αξία της Τράπεζας ήταν τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια.
Επειδή στην από 17-4-2008/10769 Ερώτησή μου για το ίδιο θέμα δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα καμιά απάντηση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να διερευνήσει αυτές τις σκανδαλώδεις πωλήσεις των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας στο εξωτερικό και να προβεί στις προβλεπόμενες διαδικασίες, ώστε τουλάχιστο να μην διασύρεται η χώρα στο εξωτερικό, αφού η ζημιά της εθνικής οικονομίας είναι δεδομένη και τεράστια, ιδιαίτερα σε μια ανθηρή περίοδο για τον τραπεζικό τομέα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης