Σοβαρά προβλήματα με τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις λίστες αναμονής

Αριθμός πρωτ: 9687
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα με τα προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και τις λίστες αναμονής.

Η εκχώρηση από τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χορήγησης μεθαδόνης εγείρει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά στο κατά πόσο θα μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερο κόσμο τα προγράμματα απεξάρτησης, με δεδομένη τη γνωστή δυσχέρεια στελέχωσης των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, η λίστα αναμονής όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά 671 άτομα σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε στα 2.969 άτομα, παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες προ διετίας για εξάλειψη της λίστας μέσα σε ένα έτος.
Επειδή οι ελλείψεις προσωπικού στα Κέντρα χορήγησης μεθαδόνης έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους χρήστες αλλά και στις οικογένειες τους, αφού όπως καταγγέλλεται στον τύπο, ανθεί η «μαύρη αγορά» μεθαδόνης σε χάπια όπου η τιμή τους έχει ανέβει κατακόρυφα.
Επειδή η σταδιακή κατάργηση θέσεων στον ΟΚΑΝΑ δημιουργεί σοβαρά πλέον προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης και στα νέα Κέντρα Πρόληψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (συγχρηματοδότηση με τον ΟΚΑΝΑ), αφού δεν υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση από την Πολιτεία με αποτέλεσμα σε ορισμένα κέντρα να μην καταβάλλονται κανονικά οι μισθοί των εργαζομένων και να αναστέλλονται δράσεις,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει η εκχώρηση στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τον ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να πραγματοποιούνται τα προγράμματα απεξάρτησης με τη χορήγηση μεθαδόνης κανονικά και να μην υπάρχουν προβλήματα.
2) Τι θα ισχύσει τελικά με την μεταφορά του έργου των θεραπευτικών κοινοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, αφού ο ισχύων νόμος αφήνει το περιθώριο για τέτοιου είδους δράσεις και στα ιδιωτικά νοσοκομεία.
3) Εάν προτίθενται να προβούν στην χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και να μην κινδυνεύουν να σταματήσουν οι δράσεις που έχουν σχεδιαστεί.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης