Σοβαρά προβλήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή της Μεσσαράς

Αριθμός πρωτ: 8239
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/3/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην περιοχή της Μεσσαράς.

Έντονα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Δήμου Μοιρών καθώς οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας της περιοχής συντελούν στην υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι, είναι αναγκασμένοι να καταφεύγουν είτε σε ιδιώτες ιατρούς είτε στα νοσοκομεία του Ηρακλείου προκειμένου να εξεταστούν.

Ακόμη και το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας δεν αξιοποιείται πλήρως λόγω έλλειψης προσωπικού του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα τα έκτακτα περιστατικά να μεταφέρονται με ιδιωτικά μέσα ή με ασθενοφόρα από τα Κέντρα Υγείας άλλων Δήμων με παρατεταμένη καθυστέρηση και με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.

Επειδή πρόσφατα τραυματίας τροχαίου αναγκάστηκε να παραμείνει 40 λεπτά στο οδόστρωμα για να μεταφερθεί τελικά με αυτοκίνητο ιδιώτη στο Κέντρο Υγείας Μοιρών.

Επειδή το μοναδικό ασθενοφόρο που διαθέτει ο σταθμός του ΕΚΑΒ, ο οποίος ιδρύθηκε πρόσφατα στις Μοίρες, δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Επειδή παράπονα εκφράζουν οι κάτοικοι των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Μοιρών, καθώς σοβαρές ελλείψεις σημειώνονται και στα αγροτικά ιατρεία, με αποτέλεσμα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και μέχρι το Ηράκλειο, για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Εάν θα προχωρήσει άμεσα, και με ποιο χρονικό ορίζοντα, στην κάλυψη των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού που υπάρχουν τόσο στο Κέντρο Υγείας του Δήμου Μοιρών, όσο και σε όλες τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας του Νομού Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης