Σοβαρό ενδεχόμενο γενικής παύσης πληρωμών των Ελλήνων αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αριθμός πρωτ: 4604
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/1/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρό ενδεχόμενο γενικής παύσης πληρωμών των Ελλήνων αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είχα εγκαίρως επισημάνει με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου, και πιο πρόσφατα με τις 7407/27-4-07 και 9033/7-6-07, τα προβλήματα στην εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των κοινοτικών ενισχύσεων κινδυνεύουν να οδηγήσουν, εάν δεν διευθετηθούν, στην αναστολή της καταβολής των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες.
Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων, και τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης, δεν λήφθηκαν τα αναγκαία μέτρα για συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Κοινότητας, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα ένα βήμα πριν την υιοθέτηση ριζικών μέτρων-ποινών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σχετικό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές από τις Βρυξέλλες, κάνει λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο εμπάργκο στις εκταμιεύσεις των κοινοτικών κονδυλίων, που αφορούν την πληρωμή των προκαταβολών και στη συνέχεια των απευθείας εισοδηματικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες.
Η απειλή αναστολής των κοινοτικών επιδοτήσων αποτελεί κόλαφο για την πολιτική της Κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και καταστροφική εξέλιξη για τη χώρα και τον αγροτικό πληθυσμό, ενώ οι προσπάθειες καθησυχασμού δεν πείθουν ούτε τους πιο καλόπιστους. Με τα δεδομένα των νέων κανόνων για την αναμορφωμένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, η παύση πληρωμών δεν είναι απλώς μια απομακρυσμένη πιθανότητα, αλλά υπαρκτή δυνατότητα που έχουν πλέον τη δικαιοδοσία να πραγματοποιήσουν οι κοινοτικές υπηρεσίες.
Επειδή η Κυβέρνηση, που φαίνεται να παραδέχεται το πρόβλημα, φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τις ενδεχόμενες κυρώσεις, καθώς δεν προχώρησε στις απαραίτητες διορθώσεις των μητρώων και του Συστήματος Ελέγχου.
Επειδή ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί πλέον σοβαρά για τη διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων, μία εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη για την οποία δεν θα φέρουν οι αγρότες την ευθύνη,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, και με ποιο χρονοδιάγραμμα, για να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση και ορθή λειτουργία του Συστήματος Ελέγχου των κοινοτικών ενισχύσεων.
2) Αν έχει μέχρι σήμερα ή προτίθεται να προβεί σε διαβουλεύσεις και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για το ενδεχόμενο παύσης των πληρωμών προς τους Έλληνες αγρότες και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αποσοβηθεί αυτός ο κίνδυνος.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ