Στήριξη γεωργίας από την ΑΤΕ και ρύθμιση χρεών»

5 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε η Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Σοφ. Στρατάκη, με θέμα «Στήριξη γεωργίας από την ΑΤΕ και ρύθμιση χρεών».
Απευθυνόμενος προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Στρατάκης τόνιζε ότι η Αγροτική Τράπεζα τεμαχίζεται σε μερίδια και ξεπουλιέται, ενώ και η πολυδιαφημισμένη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, αποδείχτηκε στην πράξη φενάκη για τους αγρότες, αφού μόνον το1/3 απ’ αυτούς επωφελήθηκε από τα μέτρα της Κυβέρνησης της Ν.Δ., αντίθετα με τις προεκλογικές και μετεκλογικές της δεσμεύσεις.
Κατά τη συζήτηση της Ερώτησης με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Δούκα, ο οποίος έκανε γενικόλογη αναφορά στις ρυθμίσεις χρεών από την ΑΤΕ, ο κ. Στρατάκης απάντησε ότι επί της ουσίας δεν γίνεται κανένας λόγος για το πλήθος των περιπτώσεων που δεν περιλαμβάνονται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Εξαιτίας της απαίτησης οι ρυθμιζόμενες οφειλές να είναι ληξιπρόθεσμες, καθώς και λόγω εξαίρεσης των περιπτώσεων όπου υπάρχει εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και αλληλόχρεοι λογαριασμοί, έχει δημιουργηθεί τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Όπως τόνισε ο Βουλευτής, μεγάλος αριθμός αγροτών αισθάνονται αδικημένοι, επειδή αποκλείονται από τον διακανονισμό των χρεών, ενώ και αυτοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν σε πανωτόκια πολλαπλάσια χρήματα από το αρχικό κεφάλαιο.
Στις δικαιολογημένες αιτιάσεις του κ. Στρατάκη, ο κ. Δούκας ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «ακραίες» περιπτώσεις, για τις οποίες πάντως αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι θα συζητήσει με την Τράπεζα για τη διευθέτησή τους, κάνοντας από την άλλη λόγο και για δήθεν εξάντληση των κεφαλαιακών δυνατοτήτων της ΑΤΕ.

Από το πολιτικό γραφείο