Στον αέρα το πρόγραμμα για τις επιδοτήσεις των ομάδων παραγωγών

Αριθμός πρωτ: 1163
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/6/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Στον αέρα το πρόγραμμα για τις επιδοτήσεις των ομάδων παραγωγών.

Ανήσυχοι είναι οι αγρότες της χώρας για το ενδεχόμενο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης της κυβέρνησης στην έκδοση των εφαρμοστικών διατάξεων σε σχέση με την απόφαση της Κομισιόν που αφορά στο πρόγραμμα των ομάδων παραγωγών.
Αντίστοιχο φαινόμενο είχαμε και πέρυσι με αποτέλεσμα για το 2009 να χαθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο για τα θέματα γεωργίας, στην Ελλάδα μόνο το 13,3% της παραγωγής διατίθεται στην αγορά μέσω των οργανώσεων παραγωγών ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 44,1%. Ακόμη, σύμφωνα με το διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, μέχρι τώρα δεν έχουν υποβληθεί τα επιχειρησιακά προγράμματα από πλευράς ομάδων παραγωγών, τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, αφού οι κανονιστικές διατάξεις για την αναγνώριση των ομάδων αυτών βγήκαν μόλις τον Απρίλιο, όταν σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες τα πάντα έγιναν κανονικά, με κίνδυνο να χαθεί το πρόγραμμα και για το 2010 όπως έγινε το 2009, με δυσμενείς επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της χώρας.
Επειδή, όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, η κωλυσιεργία από μέρους της κυβέρνησης, στην έκδοση των εφαρμοστικών διατάξεων, έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων για τις ομάδες παραγωγών και την υστέρησή τους σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστριών χωρών.
Επειδή, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες για συμμετοχή στα προγράμματα των ομάδων παραγωγών είναι πολλοί και το ενδιαφέρον έντονο.
Επειδή τα προγράμματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τους αγρότες αφού μέσα από αυτά μπορούν να ενταχθούν σε δράσεις οι οποίες δεν επιδοτούνται από κάποια άλλα προγράμματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την εξασφάλιση υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος των ομάδων παραγωγών για το 2010 προκειμένου να μη χαθούν εκ νέου τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. ΣτρατάκηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ