Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης

5/7/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων από την Κυβέρνηση, κατήγγειλε ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Συγκέντρωση και αδειοδότηση Επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης και άλλες διατάξεις», στην Ολομέλεια της Βουλής.Ο κ. Στρατάκης επεσήμανε την υστεροβουλία της Κυβέρνησης, η οποία μέσω του Νομοσχεδίου επιδιώκει την ευνοϊκή προεκλογική προβολή της από συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης εις βάρος της σωστής πληροφόρησης και του υγιούς ανταγωνισμού.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη θεσμοθέτηση θυγατρικής εταιρείας της ΕΡΤ, στην οποία δίνεται το 49% σε ιδιώτες, εκχωρώντας τους ουσιαστικά τα δικαιώματα που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες στους κρατικούς φορείς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Στρατάκης και στις περιοχές του Νομού Ηρακλείου, κυρίως ορεινές και νότιες, οι οποίες μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν λαμβάνουν σήμα της κρατικής τηλεόρασης, παρά τις υπάρχουσες αναξιοποίητες υποδομές της ΕΡΤ και του ελληνικού δορυφόρου, του οποίου οι δύο αναμεταδότες που έχουν εκχωρηθεί στο δημόσιο μένουν ανεκμετάλλευτοι και παρά τις εισφορές που οι ίδιοι ανελλιπώς καταβάλλουν χωρίς ανταπόδοση.

Τέλος, ο κ. Στρατάκης υπογράμμισε τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία της Ένωσης Περιφερειακών Καναλιών της Ελλάδας, η οποία αποδεικνύει την περιθωριοποίηση και την επιλεκτική αδειοδότηση των περιφερειακών μέσων που επιχειρείται με το Σχέδιο Νόμου, καθώς και τον αποκλεισμό τους από τις νέες τεχνολογίες, αντί να τους δοθεί δυνατότητα αξιοποιώντας το αδιάθετο φάσμα να εκπέμπουν και σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα τα κανάλια της Κρήτης στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.