Συζήτηση επίκαιρης επερώτησης για την καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

30 Νοεμβρίου 2007

Τα μείζονα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Κρήτης έθιξε στην τοποθέτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίνεται στις φωνές απόγνωσης και στα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων της χώρας, αφού αν και επισκέφθηκε την Κρήτη τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κανένα φλέγον θέμα του κλάδου δεν διευθετήθηκε και οι ίδιοι αναγκάζονται να προβούν σε νέες ακραίες κινητοποιήσεις.
Ο κ. Στρατάκης επεσήμανε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για τη μη λήψη συγκεκριμένων μέτρων αφενός για τη μείωση των τιμών του παραγωγού και αφετέρου για την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής, για τους δύο βασικούς λόγους δηλαδή που έχουν οδηγήσει σήμερα στο χείλος της καταστροφής την ελληνική κτηνοτροφία.

Ιδιαίτερα στάθηκε στον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, με τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόσπαση του μοναδικού κτηνιάτρου από το Σφαγείο Ασημίου, καθώς και στα εξευτελιστικά ποσά δανειοδότησης που αποφασίστηκε να χορηγηθούν τελικά στους κτηνοτρόφους ως αντισταθμιστικό μέτρο.

Για δε την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία εκ των υστέρων και με μεγάλη καθυστέρηση αναγνωρίζει την ύπαρξη «καρτέλ γάλακτος», παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες, ο κ. Στρατάκης αμφισβήτησε αν η μονομερής διαδικασία επιβολής ποινών θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και θα αποτρέψει τους επιτήδειους να κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων.