Συζήτηση επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Ν. Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη για το μέλλον του ENISA (πρακτικά Βουλής)

(πηγή: Πρακτικά Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): …Το λόγο έχει ο επερωτών Βουλευτής κ. Στρατάκης, ο οποίος, πρέπει να αναγνωρίσουμε, μόχθησε για τη λήψη της αποφάσεως περί εγκαταστάσεως του Οργανισμού αυτού στην Κρήτη.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ για την αναγνώριση, γιατί πραγματικά οφείλω να ομολογήσω –και το λέω με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά ταυτόχρονα- ότι ήταν μία πολύ σημαντική προσπάθεια της χώρας μας και τη φέραμε σε πέρας με επιτυχία, όταν στο Συμβούλιο Υπουργών του Νοεμβρίου του 2003, εγκρίναμε, μετά από πολλά χρόνια, ομόφωνα την οδηγία εκείνη που προέβλεπε την ίδρυση αυτού του συγκεκριμένου Οργανισμού.
Θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα συμβεί και με τη διαδικασία που αφορά το νέο Οργανισμό και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς και η κατάληψη του Οργανισμού να είναι ίδια, δηλαδή να έλθει στην Κρήτη, γιατί πραγματικά ο ένας Οργανισμός θα πρέπει να συμπληρώνει τον άλλο, γιατί είναι ακριβώς προς την ίδια κατεύθυνση.
Χαίρομαι επίσης και για το ότι η κυρία Reding, όπως είπατε πριν από λίγο, δήλωσε δημόσια και δεσμεύτηκε γι’ αυτά τα οποία μας αναφέρετε εδώ, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω όμως, ότι η κυρία Reding και πριν από λίγο διάστημα, τον Απρίλιο του 2006, είχε δηλώσει περίπου τα ίδια σε σχέση με τον ENISA, τα οποία στη συνέχεια φάνηκε ότι τα αναιρούσε και θα ήθελα να της το θυμίσετε αυτό, γιατί μας ενδιαφέρει η στάση της Κομισιόν και συγκεκριμένα της Επιτρόπου, να είναι μόνιμα σταθερή και να μην διαφοροποιείται ανάλογα με το ποιος ή ποιοι πιέζουν. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία υποχρέωση της ελληνικής Κυβέρνησης, όπως είναι και υποχρέωση του κυρίου Πρωθυπουργού –που δεν ξέρω εάν σήμερα ή αύριο έχει συνάντηση με την κυρία Reding- να σταματήσει πράγματι στα σημεία που πρέπει να σταματήσει, γιατί οι πληροφορίες μας λένε ότι η κυρία Reding μεταφέρει στην Ελλάδα ανταλλάγματα, προκειμένου κάποια στιγμή, με κάποιες διαδικασίες, σιωπηρά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, να απορροφηθούν οι αρμοδιότητες που έχει ο ευρωπαϊκός Οργανισμός.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Πρέπει να σημειώσω, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι ο μοναδικός Οργανισμός που υπάρχει τώρα ουσιαστικά στην πατρίδα μας, μετά την απομάκρυνση του Οργανισμού που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, αφού λύθηκαν τα προβλήματα που αφορούσαν το Μαυροβούνιο και την άλλη περιοχή των Βαλκανίων. Άρα, λοιπόν, εκ των πραγμάτων είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτήν τη θέση.
Πρέπει να πω και κάτι άλλο: Πρώτον, είναι καλό να λύσουμε τα όποια δευτερεύοντα προβλήματα, για παράδειγμα την απευθείας σύνδεση Ηρακλείου με Βρυξέλλες –ένα ζήτημα που είναι και στην αρμοδιότητά σας και που θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ εύκολο να γίνει, μιας και υπάρχουν δυνατότητες να συμβεί αυτό- αλλά ταυτόχρονα πρέπει να πούμε και στην κυρία Reding και συνολικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι υπάρχει προηγούμενο σε σχέση με τους Οργανισμούς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ξενοφοβία και το ρατσισμό, που είχε έδρα τη Βιέννη, όταν ολοκλήρωσε τη διάρκειά του, μετατράπηκε σε Οργανισμό για τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, με ακριβώς την ίδια έδρα. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και με τον συγκεκριμένο Οργανισμό. Άρα, λοιπόν, υπάρχει κεκτημένο, υπάρχει προηγούμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, γιατί όντως αυτός ο Οργανισμός, με βάση τις εξελίξεις που διαμορφώνονται, είναι πάρα πολύ σημαντικός και περιποιεί ιδιαίτερη τιμή και για την πατρίδα μας και για τη χώρα μας να έχει την έδρα αυτού του Οργανισμού από τη μία πλευρά, αλλά ταυτόχρονα θα της δίνει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συμμετέχει στα δρώμενα που υπάρχουν σε σχέση με αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα στη σύγχρονη εποχή.
Γι’ αυτό παρακαλώ κύριε Υπουργέ, να λάβετε υπόψη σας όλα αυτά τα οποία ανέφερα και για τα οποία, πρέπει να συμπληρώσω, η κοινή γνώμη του Ηρακλείου είναι ανάστατη, διότι αγκάλιασε με πολύ θέρμη αυτόν τον Οργανισμό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ:
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όλοι οι φορείς είναι αναστατωμένοι και πραγματικά θα πρέπει η Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, για να μην δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που συμβάλλουν στο να προωθούνται τα συμφέροντα της χώρας μας, να αντιδρούν με τρόπο που δεν θα ήθελαν ούτε οι ίδιοι να κάνουν.
Ευχαριστώ πολύ.