Συζήτηση Ερώτησης για την Κρητική διατροφή (12/4/2011)

12/4/2011

Πρόθυμο το ΥΠΑΑΤ να συνδράμει στη σύνταξη φακέλου ώστε να ενταχθεί η Κρητική διατροφή στον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.
Απάντηση του Γ.Κουτσούκου στον Μανόλη Στρατάκη.

Τη δέσμευση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κουτσούκου ότι θα συνδράμει στην προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας της Κρητικής διατροφής για τον κατάλογο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, κατά τη συζήτηση σχετικής Ερώτησής.
Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο Υφυπουργός, έχει προηγηθεί η ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής από την UNESCO ως πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, σαν ένα σύνολο διαδικασιών, θεσμών, κουλτούρας, τρόπου ζωής και, φυσικά, διατροφής που αφορά τις χώρες της Μεσογείου. Μάλιστα η προσπάθεια αυτή είχε ξεκινήσει το 2007 και τελεσφόρησε το Νοέμβριο του 2010 στο Ναϊρόμπι, με την επισήμανση ότι ο όρος Μεσογειακή διατροφή, ως άϋλη κληρονομιά δεν επιτρέπεται να αξιοποιείται για εμπορικούς λόγους.
Στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπει η UNESCO για την επέκταση του δικτύου συνεργασιών των χωρικών ενοτήτων που περιλαμβάνει η αναγνώριση του όρου της Μεσογειακής διατροφής, ο κ.Κουτσούκος επεσήμανε ότι “έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα στοιχεία της ελληνικής διατροφής που συνδεόνται με αυτό που προβάλλουμε ως αγροτοδιατροφικό μοντέλο με συγκριτικά πλεονεκτήματα και εκέι να εντάξουμε την Κρητική διατροφή”.
Και δεσμέυτηκε ότι το ΥΠΑΑΤ, στα πλαίσια των δικών του αρμοδιοτήτων και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και τους φορείς της Κρήτης, οι οποίοι έχουν ήδη συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία, θα συνδράμει ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συνεργασίες και να ετοιμαστεί ο φάκελος προς την UNESCO.
Από την πλευρά του ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε ότι, εδώ και χρόνια, μελέτες από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει τα πολύτιμα πλεονεκτήματα της Κρητικής διατροφής και η οποία αποδεδειγμένα εξασφαλίζει μακροβιότητα στον άνθρωπο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο, όπως η σημερινή, που έχουν αναπτυχθεί άλλα διατροφικά πρότυπα που επιβαρύνουν τις κοινωνίες. Παράλληλα, υπάρχουν τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και έχουν ήδη δοθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Έτσι, ο κ.Στρατάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα λάβουν γνώση τα συναρμόδια Υπουργεία και ότι θα πετύχουμε το συντομότερο δυνατό τον στόχο, που είναι η κατοχύρωση του τίτλου Κρητική διατροφή με βάση τα χαρακτηριστικά στοιχεία που περιλαμβάνει και ο όρος αλλά και η ουσία της λέξης Κρητική διατροφή (δηλαδή τρόπος παρασκευής, τρόπος συλλογής υλικών κλπ).
“…Είναι μία αναγκαιότητα που πρέπει να υπηρετήσουμε, γιατί έτσι διαμορφώνουμε νέες αντιλήψεις και νοοτροπίες στον ελληνικό λαό, ειδικά τη σημερινή εποχή όπου κυριαρχούν ξένα διατροφικά πρότυπα με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα όπως η παιδική παχυσαρκία κ.ά”, κατέληξε ο κ.Στρατάκης.