Συζήτηση Ερώτησης Μ.Στρατάκη για την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία στις 11/12/2010 (18/1/2011)

18/1/2011

Δέσμευση Κουτσούκου στον Μ.Στρατάκη ότι θα ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ Κρήτης με προσωπικό από άλλα καταστήματα για τη συντόμευση των διαδικασιών αποζημίωσης για τις ζημιές από την κακοκαιρία της 11ης Δεκεμβρίου.

Τη διαβεβαίωση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Κουτσούκου για ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ στην Κρήτη με επιπλέον προσωπικό, απέσπασε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης κατά τη συζήτηση Ερώτησής του στη Βουλή σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, φυτική και ζωική παραγωγή από την σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη στις 11/12/2010.
Ο κ.Στρατάκης επεσήμανε, μάλιστα, ότι κινητοποιήθηκε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος έτυχε να βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην Κρήτη, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, και έδωσε εντολή να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων.
Όμως, όπως τόνισε, η καταστροφή στις υποδομές, είτε είναι θερμοκηπιακές κατασκευές, είτε φυτικό κεφάλαιο ή οτιδήποτε άλλο, καθώς επίσης και οι άλλες ζημιές που έγιναν, επιβάλλουν να ολοκληρωθεί σύντομα αυτή η διαδικασία.
Από τη μεριά του ο κ.Κουτσούκος αφού αναγνώρισε την έκταση και το μέγεθος των ζημιών στις περιουσίες των παραγωγών, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν ζημιές σε όλη την Ελλάδα εκείνη την περίοδο και συνεπώς υπάρχει ένας φόρτος εργασίας στον ΕΛΓΑ, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην καθυστερήσουν οι εξατομικεύσεις και στη συνέχεια οι πληρωμές. Ταυτόχρονα, ίδια καταγραφή γίνεται και για εκείνες τις ζημιές που δεν υπάγονται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και πρέπει να πάνε με βάση το Πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, δηλαδή, στις πάγιες εγκαταστάσεις και στο φυτικό κεφάλαιο, για να συγκροτηθεί ο σχετικός φάκελος και να υποβληθεί με βάση τον κανονισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, ώστε να πληρωθούν οι παραγωγοί με βάση αυτό το Πρόγραμμα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ.Στρατάκη ότι θα ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ Κρήτης με προσωπικό από άλλα καταστήματα, ενώ ήδη έχει ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση του ΕΛΓΑ.
Κλείνοντας, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν γενικότερα σε επίπεδο χώρας για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντι στους πολίτες, αλλά στην περίπτωση της Κρήτης οι παραγωγοί, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, έμειναν ουσιαστικά χωρίς εισόδημα και αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, ενώ δεν είναι δυνατόν άνθρωποι, όπως πχ στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου, που υπέστησαν ζημιές στο 100%, να έχουν την αίσθηση ότι αγνοούνται από την πολιτεία. Επομένως είναι ανάγκη να επισπευθούν άμεσα οι διαδικασίες αποζημιώσεων και να ολοκληρωθούν το συντομότερο.
Στο σημείο αυτό ο βουλευτής κατέθεσε και τις γραπτές διαμαρτυρίες του Δήμου Βιάννου και άλλων φορέων της περιοχής για την επίσπευση της διαδικασίας.