Σχεδιασμός δικτύου για τη χρήση ποδηλάτου στις πόλεις

Αριθμός πρωτ: 3289
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Σχεδιασμός δικτύου για τη χρήση ποδηλάτου στις πόλεις.

Η χρήση ποδηλάτου στις πόλεις σήμερα είναι γεγονός ότι θα αποτελέσει τη λύση για χιλιάδες πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν άνετα και γρήγορα, ιδιαίτερα στο κέντρο των πόλεων στις ώρες αιχμής.
Η απραξία της Πολιτείας στο ζήτημα αυτό είναι χαρακτηριστική αφού δεν υπάρχει σχεδιασμός για τη χρήση ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις ούτε μέριμνα για τη μεταφορά του από τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις το ποδήλατο κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του αυτοκινήτου προσφέροντας ποιότητα ζωής, με την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος , την μείωση των καυσαερίων ενώ εξασφαλίζεται άνετη και γρήγορη μετάβαση.
Επειδή το Ηράκλειο είναι μια μεγαλούπολη με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα όπου η μετάβαση στο κέντρο της πόλης ιδιαίτερα στις ώρες αιχμής προκαλεί μεγάλη δυσφορία στους πολίτες και για το λόγο αυτό απαιτείται η λήψη μέτρων από την Πολιτεία τα οποία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα δώσουν λύση.
Επειδή ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με το Δήμο Ηρακλείου, για την κατασκευή Τμήματος Ποδηλατροδόμου στην παραλιακή οδό η οποία πρέπει να επεκταθεί και να υλοποιηθεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να προβούν στο σχεδιασμό εθνικής πολιτικής για τη χρήση ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις και ιδιαίτερα σ’ αυτές που είχε αρχίσει πιλοτική εφαρμογή.
2) Εάν προτίθενται να προβούν σε νέες ρυθμίσεις όσων αφορά τη μεταφορά των κατοίκων των πόλεων τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΧΩΔΕ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ.ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ