Τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ

Αριθμός πρωτ: 3698
Ημερομηνία κατάθεσης: 27/8/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ.

Έλληνες και ξένοι οικονομικοί αναλυτές με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα, καταγράφουν ότι η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας μας θα παρουσιάσει ζημιές το πρώτο εξάμηνο του 2008 μεταξύ 16 και 75 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός των δύο διαδοχικών αυξήσεων στα τιμολόγια της (τον Δεκέμβριο του 2007 7% και τον Ιούλιο του 2008 7%).
Επειδή πρόκειται για μια δημόσια επιχείρηση η οποία παρουσίαζε για πολλά χρόνια υψηλή και συνεχή κερδοφορία, ακόμα και το 2004, χρονιά των ολυμπιακών αγώνων, με τις τεράστιες επενδύσεις και δαπάνες.
Επειδή τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις των τιμολογίων επιβαρύνουν τους καταναλωτές χωρίς ωστόσο η επιχείρηση να αποκομίζει κέρδη λόγω κακοδιαχείρισης, όπως επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα.
Επειδή στην Κρήτη τα προβλήματα χρόνο με το χρόνο οξύνονται και οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς εξαιτίας της απαξίωσης της ΔΕΗ,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας μας να εξέλθει από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθούν για μια ακόμα φορά οι καταναλωτές και να επιφορτιστούν με παραπάνω έργο οι εργαζόμενοι.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης