Τιμή ελαιολάδου στον παραγωγό και στο λιανικό εμπόριο

Αριθμός πρωτ: 5657
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/3/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Τιμή ελαιολάδου στον παραγωγό και στο λιανικό εμπόριο.

Η απάντηση στην 4567/22-2-07 Ερώτησή μου προσπαθεί να δικαιολογήσει την ανυπαρξία πολιτικής της Κυβέρνησης, αποδίδοντας την αιτία στο χαμηλό βαθμό ανταγωνιστικής λειτουργίας αρκετών αγορών στην Ελλάδα, όπως κατά κανόνα αποφαίνονται οι διεθνείς οργανισμοί.
Όσον αφορά την αναφορά στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που δήθεν μόλις τώρα ανακάλυψαν την ψαλίδα στις τιμές, αποδεικνύει ο κ. Υπουργός ότι έχει ασθενή μνήμη, αφού οι σημερινοί κυβερνώντες, ως Βουλευτές της αντιπολίτευσης διατυμπάνιζαν προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τρόπο, ότι δήθεν θα χτυπούσαν αυτό το φαινόμενο.
Η αγανάκτηση έχει φτάσει στο απροχώρητο για το συγκεκριμένο προϊόν, αφού ως γνωστόν, όταν η τιμή στον παραγωγό ανέβηκε σκόπιμα στα 4 ευρώ, ανέβηκε και η τιμή στον καταναλωτή στα 7 ευρώ, ενώ σήμερα με τιμή παραγωγού στα 2,5 ευρώ, η τιμή καταναλωτή είναι στα ίδια επίπεδα.
Οι δήθεν μειώσεις τιμών στον καταναλωτή από 10-25% δεν αφορούν όλα τα προϊόντα, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ούτε οι μισές από αυτές που έπρεπε να είναι.
Από την απάντησή σας προκύπτει ακόμη ότι η Eurostat τροφοδοτείται με λάθος στοιχεία, όταν δήθεν η τιμή παραγωγού παρουσιάζει μείωση κατά 18% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που οι παραγωγοί από 4 ευρώ εισπράττουν μόλις 2,6 ευρώ ανά κιλό.
Επειδή ακόμα και ο χαμηλός βαθμός ανταγωνιστικής λειτουργίας των αγορών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ασκούνται, πράγμα στο οποίο συμβάλλει και η σκόπιμη υποβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία από Ανεξάρτητη Αρχή τείνει να γίνει υπηρεσία του Υπουργείου σας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθενται να εφαρμόσει συγκεκριμένες πολιτικές και ποιες, προκειμένου να πατάξει την αισχροκέρδεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης