Τρία χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο

Αριθμός πρωτ: 6746
Ημερομηνία κατάθεσης: 20/2/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

ΘΕΜΑ: Τρία χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας σειράς ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής που έρχεται στον πλανήτη.
Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 5% ως το 2010, ενώ η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή αναφέρει ότι ως το 2020 θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές αερίων 25-40% αν θέλουμε να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα στον αγώνα του πλανήτη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη WWF, να αυξήσει τις εκπομπές αερίων της μόνο κατά 25% μέχρι το 2010, αλλά ήδη έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το όριο. Παράλληλα δε φαίνεται να υπάρχουν μέτρα για αναστροφή αυτής της κατάστασης, αφού ακόμα δεν υπάρχει αξιόπιστο και δοκιμασμένο σύστημα παρακολούθησης, όπως παραδέχεται ο Υφυπουργός με την απάντηση στην 4241/10-1-08 Ερώτησή μου.
Επειδή το Πρωτόκολλο του Κιότο παροτρύνει τις αναπτυσσόμενες χώρες να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων, αφού έτσι μπορεί να ελεγχθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Επειδή η Ελλάδα κάτω από τις παρούσες συνθήκες, υπολογίζεται πως θα αυξήσει τις εκπομπές αερίων έως και 34,7% ως το 2010 σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Επειδή οι επιπτώσεις από το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι εντονότερες στις νότιες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Επειδή είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα για το μέλλον,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές αερίων και να μην ξεπεράσει η Ελλάδα τα επίπεδα για τα οποία έχει δεσμευτεί στη διεθνή κοινότητα και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ