Τροποποίηση συμφωνίας για παροχή υπηρεσιών υγείας στους εκ του εξωτερικού Έλληνες συνταξιούχους

Αριθμός πρωτ: 9198
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/6/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Τροποποίηση συμφωνίας για παροχή υπηρεσιών υγείας στους εκ του εξωτερικού Έλληνες συνταξιούχους.

Είναι γνωστό ότι η επιβληθείσα εισφορά του 8% στη σύνταξη των Ελλήνων συνταξιούχων του εξωτερικού, προκειμένου να τους παρέχετε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ε.Σ.Υ. αποτέλεσε και αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επαναπατρισμό των αποδήμων Ελλήνων.
Το μέτρο αυτό της περασμένης δεκαετίας έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τους αποδήμους Έλληνες κυρίως της Αμερικής, όσοι εκ των οποίων δεν είχαν ανυπέρβλητα εμπόδια παρακινήθηκαν και επανήλθαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με καταγγελίες συνταξιούχων που παίρνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ το μήνα, τροποποιήθηκε πρόσφατα η απόφαση και υποχρεώνονται να πληρώσουν εισφορά για σύνταξη 500 ευρώ, δηλαδή 40 ευρώ το μήνα, ενώ η σύνταξή τους είναι πολύ χαμηλότερη.
Επειδή γι’ αυτές τις κατηγορίες των συνταξιούχων ακόμη και το ένα ευρώ έχει μεγάλη σημασία και επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί καθοριστικής σημασίας έσοδο του κράτους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να επαναφέρει το παλαιό καθεστώς και να πληρώνουν οι συνταξιούχοι του εξωτερικού μόνο το συμφωνηθέν ποσοστό για το ποσό της σύνταξης που παίρνουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης