Υλοποίηση μελέτης για την αμπελουργία

Αριθμός πρωτ: 2475
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/7/2009

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Υλοποίηση μελέτης για την αμπελουργία.

Η πρόσφατη παρουσίαση της μελέτης που εκπόνησαν από κοινού το ΤΕΙ Κρήτης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για την αμπελουργία στο νομό Ηρακλείου, αποτελεί, έστω και αργά, ένα θετικό βήμα εξόδου από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αμπελουργία.
Είναι, όμως, αυτονόητο ότι εάν η μελέτη δεν συνοδευτεί από τη λήψη άμεσων οικονομικών μέτρων που θα καθιστούν δυνατή την υλοποίησή της, τότε θα πρόκειται πάλι για γράμμα κενό περιεχομένου.
Επειδή, οι επιστήμονες και οι ειδικοί, επισημαίνουν ότι η μελέτη για την αμπελουργία δίνει λύσεις καταρχήν στο πρόβλημα της σουλτανίνας και μακροπρόθεσμα στο γενικότερο πρόβλημα της αμπελουργίας του νομού Ηρακλείου, με συγκεκριμένες ποικιλίες που θα καλλιεργούνται σε συγκεκριμένες εκτάσεις σε επίπεδο νομού.
Επειδή, ο νομός Ηρακλείου διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της αμπελουργίας και είναι βέβαιο ότι υπάρχουν οι προοπτικές ώστε η αμπελουργία να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου.
Επειδή, η υλοποίηση της μελέτης θα αποτρέψει πολλούς αγρότες από την εγκατάλειψη των αμπελώνων τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ.Υπουργός
Αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εφαρμογή της μελέτης για την αμπελουργία στο νομό Ηρακλείου, δεδομένου ότι οι αγρότες από μόνοι τους αδυνατούν να την υλοποιήσουν, παρόλο που πολλοί απ’ αυτούς ασχολούνται ακόμη και με ζημιά με την αμπελουργία.

Ο Ερωτών βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης