Υποβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης

Αριθμός πρωτ: 958
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/8/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤHΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Υποβάθμιση της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου (6056/22-3-07, 6820/16-4-07, 9200/12-6-07) έχω επισημάνει την όξυνση των προβλημάτων στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, τα οποία οφείλονται στην προχειρότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των αποφάσεων του Υπουργείου δίχως τη στάθμιση των υφιστάμενων αναγκών μαθητών και καθηγητών.
Μόλις ενάμιση μήνα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ανακοινώθηκε το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα της Α’ τάξης των νέων επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ), χωρίς την επαρκή ενημέρωση των μαθητών, των εκπαιδευτικών στελεχών και των καθηγητών, όπως οι ίδιοι τονίζουν.
Ωστόσο αβέβαιη θεωρείται η βιωσιμότητα των νέων Λυκείων, καθώς το επίπεδο δυσκολίας και η υποχρεωτική φοίτηση στην Α’ τάξη του ΕΠΑΛ (Επαγγελματικών Λυκείων), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται να αποθαρρύνουν πολλούς μαθητές από το να εγγραφούν στις ΕΠΑΣ.
Επειδή η πλήρης απαξίωση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης από την Κυβέρνηση έχει ως αποτέλεσμα είτε οι μαθητές να καταλήγουν στην ιδιωτική εκπαίδευση και να επιβαρύνεται ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός με τις γνωστές συνέπειες, είτε να υπάρχει μαθητική διαρροή.
Επειδή σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς καταργούνται οριστικά χωρίς μελέτη και τεκμηρίωση, ορισμένες ειδικότητες από το δημόσιο σχολείο, καθώς δεν προβλέπεται να λειτουργούν ούτε στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) ούτε στις ΕΠΑΣ (Επαγγελματικές Σχολές),

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:

Εάν προτίθεται να λειτουργήσει όλες ανεξαιρέτως τις ειδικότητες στις Επαγγελματικές Σχολές, όπως προτείνει η ΕΛΜΕ, προκειμένου να μην παρατηρηθεί μεγάλη διαρροή μαθητών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης