Υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Πολιτεία σύμφωνα με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας

Αριθμός πρωτ: 476
Ημερομηνία κατάθεσης: 9/7/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Πολιτεία σύμφωνα με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Για υποβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης από την Πολιτεία κάνει λόγο η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί, η οποία έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Ολομέλεια αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, όπως η απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων για αύξηση του ποσού εξαγοράς της ποινής, η οποία πλήττει τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, οι συνεχείς τροποποιήσεις των Κωδίκων Πολιτικής Δικονομίας, που έχουν δημιουργήσει πλήρη σύγχυση και ανασφάλεια δικαίου, καθώς το αμφιβόλου νομιμότητας καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, μέλη των οποίων αντιποιούνται το επάγγελμα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητή.
Επειδή, μεταξύ άλλων, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες αφού η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε παράλυση των μικρομεσαίων συναλλαγών.
Επειδή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ιδιαίτερα στέκονται στην έλλειψη κονδυλίων και τη μη χρηματοδότηση από την πολιτεία της ευπρεπoύς λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
Επειδή με επανειλημμένες Ερωτήσεις μου έχω αναφερθεί στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στην έγκαιρη απονομή της Δικαιοσύνης οι σημαντικές ελλείψεις δικαστικού προσωπικού,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να λάβει υπόψη τις επισημάνσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες και χρηματοδοτήσεις προκειμένου να αναβαθμιστεί ουσιαστικά ο θεσμός της Δικαιοσύνης.
2) Τι προτίθεται να πράξει σχετικά με το αμφιβόλου νομιμότητας καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, μέλη των οποίων αντιποιούνται το επάγγελμα του δικηγόρου και του δικαστικού επιμελητή, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης